Borgen, nieuwe Deense hitserie - Achtergrond

Na The Killing komt er uit Denemarken een nieuwe thirllerserie waarin politiek en intriges met elkaar zijn verweven: Borgen. Weer met een vrouw in de hoofdrol.

De titel slaat op het centrum van de politieke macht in Kopenhagen. Borgen betekent ‘de burcht’: de volksnaam van Christiansborg, het Deense Binnenhof. Dat is de plek waar een groot deel van de gelijknamige Deense tv-serie afspeelt.

Aan de touwtjes trekt Brigitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), de leidster van een van de drie grote politieke partijen in Denemarken. De eerste aflevering begint drie dagen voor de verkiezingen. Brigitte wil de race graag winnen, maar niet ten koste van alles.

Schokkende voorvallen

Als haar spindoctor compromitterende informatie over een rivaal wil laten uitlekken, maakt ze hem duidelijk dat ze niet van dat soort vuile spelletjes houdt: „Wat denk je wel van me? Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik op deze manier aan de macht kwam.” Haar adviseur antwoordt schamper: „Dan betwijfel ik of dat ooit gaat gebeuren.”

Het lijkt er inderdaad op dat Brigitte bakzeil moet halen. Maar dan zet een aantal schokkende voorvallen de verkiezingsstrijd op z’n kop. Ze boekt met haar partij een grote overwinning. Daardoor promoveert Brigitte tot de eerste vrouwelijke minister-president van Denemarken.

De vraag is dan of ze nog wel trouw kan blijven aan haar principes, want politieke macht corrumpeert natuurlijk en leidt bijna per definitie tot misbruik en geschipper met normen en waarden.

Herkenbaarheid

Herkenbaarheid is een van de redenen waarom Borgen een hit was op de Deense televisie. Sinds 2011 staat de regering in het land voor het eerst onder leiding van een vrouwelijke premier, Helle Thorsing-Schmidt.

Dat het huwelijk van Brigitte Nyborg in de serie onder druk komt te staan door haar succes, is evenmin uit de lucht gegrepen. Net als in de rest van de wereld hebben in het geëmancipeerde Denemarken veel mannen er moeite mee als hun vrouw een hogere positie bereikt dan zij zelf.

Gezien in The Killing

Er doen twee acteurs mee die ook in de Deense misdaadserie The Killing van de partij waren. Mikael Birkkjaer speelt de echtgenoot van Brigitte (hij assisteerde Sarah Lund in het tweede seizoen van The Killing). En Søren Malling is de achterbakse minister van defensie (hij was in de eerste reeks van The Killing ook een sidekick van Sarah).  

Reageren