Brigitte Kaandorp of Jochem Myjer

Voor de tweede achtereenvolgende zaterdag staan twee cabaretiers lijnrecht tegenover elkaar. Dit keer zijn het Brigitte Kaandorp op RTL 4 en Jochem Myjer op Ned. 1. Dat wordt dus alweer kiezen. 

De Vara biedt van oudsher een platform aan de beste cabaretiers van ons land. Maar door de bezuinigingen kan de omroep minder uitgeven aan cabaretshows. Youp van ’t Hek, Jochem Myjer en Theo Maassen blijven de Vara trouw. Maar Hans Teeuwen, Brigitte Kaandorp en Najib Amhali stapten over naar RTL 4. Vorige week stonden Youp van 't Hek en Najib Amhali tegenover elkaar, deze zeek zijn het Brigitte en Jochem. Brigitte Kaandorp tegen de grootste druktemaker van Nederland. Naar wie gaat u kijken? Tip: u kunt natuurlijk ook Brigitte opnemen, zodat u de reclames kunt doorspoelen.

Jochem Myjer

de zaterdagavond van de Vara staat geheel in het teken van cabaretier Jochem Myjer. Het begint met zijn theatershow De Rust Zelve. Ondanks de titel is de cabaretier weer ouderwets druk op het podium. Grappen en imitaties volgen elkaar in snel tempo op. Om de teksten voor deze show te schrijven, heeft Jochem zich negen maanden lang teruggetrokken op Texel. In het programma Evenblij met (direct na de theatershow) neemt hij Frank Evenblij mee naar de plekken waar hij de teksten schreef. Frank vond het mooi om de altijd drukke Jochem te zien genieten van de serene rust van Texel: ,,Dat hij ontroerd kan worden door een lepelaarkolonie had ik niet verwacht.”

Brigitte Kaandorp

Hoe trek je volle zalen? Brigitte Kaandorp weet het precies. Sinds ze in 1983 het Camerettenfestival won, loopt het storm voor haar optredens. In haar theatershow Cabaret Voor Beginners uit 2012, legt ze haarfijn uit hoe je de lachers op je hand krijgt en de schouwburgen laat volstromen. Voor de duidelijkheid heeft Brigitte er een tienstappenplan van gemaakt. Het begint met (stap 1): ‘Kom op.’ Dan volgt (stap 2) de tip: ‘Met iets.’ De grote vraag is natuurlijk: met wat? Er komt net iets meer bij kijken om een gevierd cabaretier te worden: originaliteit, talent, durf. In de cursus van Brigitte leert u dan ook niet echt hoe u het edele vak onder de knie kunt krijgen, maar vooral hoe zij zelf haar publiek de slappe lach weet te bezorgen. Daarbij schiet de cabaretière uit Haarlem links en rechts allerlei zijpaden in. Wilt u iets van haar opsteken, dan is het dus zaak om goed bij de les blijven.

Reageren