Britse kids worden loonslaven bij BNN

BNN zendt in het nieuwe jaar de docuserie Blood, Sweat & Luxuries uit. Daarin zetten zes jonge Britse consumenten hun luxeleventje aan de kant om in Azië en Afrika te gaan wonen en werken. Ze verblijven in lemen hutjes en gaan voor een hongerloontje aan de slag. Samen met de lokale bevolking werken ze zich uit de naad om luxeartikelen te delven, te fabriceren en te recyclen voor de rijke Westerse wereld.

Luxeartikelen zijn nauwelijks meer weg te denken uit onze samenleving, maar waar komen ze eigenlijk vandaan? In vijf afleveringen reizen de Britten de wereld over om dat uit te zoeken.

Bling bling
In de eerste aflevering gaan ze naar Madagaskar, waar hun sieraden en juwelen worden gemaakt. Ze dalen af in de mijnen van Ilakaka, waar honderden mijnwerkers in een smal, ondergronds gangenstelsel op zoek zijn naar saffier. De Britten komen er al snel achter dat ze niet zulke bikkels zijn als ze dachten. Binnen no-time wordt het de luxepaarden allemaal teveel.

Leer
In de tweede aflevering verlaten de Britten Madagaskar om naar één van de armste landen ter wereld te reizen: Ethiopië. In de hoofdstad Addis Ababa voegen ze zich bij de duizenden arbeiders die volledig afhankelijk zijn van de leerindustrie. Voor een hongerloontje werken ze in een slachterij, een leerlooierij en een leerfabriek.

Verder in Blood, Sweat & Luxuries verblijven de Britten bij een familie die werkt én woont op een vuilnisbelt en werken ze in een fabriek om onderdelen van MP3-spelers, computers en DVD’s te produceren. Het einde laat zich raden: de kids komen met een totaal andere blik op de wereld terug in hun rijke thuisland.

Reageren