Britt Dekker onthult geheimen realityseries

Britt Dekker heeft in De wereld draait een boekje opengedaan over de gang van zaken bij de realityseries waar ze jarenlang aan meewerkte: „Het doel van de maker van een realityprogramma is iemand helemaal gek maken.”

Britt Dekker was te gast in De wereld draait door om te praten over de zelfmoordpoging van Samantha ‘Barbie’ de Jong. Matthijs van Nieuwkerk wilde weten hoe dit drama kon gebeuren. En waar de meeste realitysterren niet zo spraakzaam zijn over de werkwijze van realityshows, deed Britt, die onder meer te zien was in Echte meisjes in de jungle en Britt en Ymke stellen vragen, daar niet moeilijk over.

Eindredacteur

Volgens Dekker is RTL of de producent niet verantwoordelijk voor het welzijn van de realitysterren. De echte boosdoener is volgens haar de eindredacteur. “Het doel van de maker van een realityprogramma is iemand helemaal gek maken. En dat is niet RTL die dat doet, of de producent. Die zenden het wel uit of ze maken het wel. Maar jouw eindredacteur is uiteindelijk degene die elke dag contact met jou heeft en die het programma maakt.”

Janken

Volgens Dekker zijn de makers alleen gefocust op het produceren van opmerkelijke momenten. “Bij een realityprogramma gaat het eigenlijk om de apenrots. De kijkers moeten denken: ‘huh, wat zegt of doet zij nou?’ Als Barbie of iemand anders die een realityserie maakt alleen maar standaard dingen doet, is het niet leuk om te kijken. Dus als maker moet je van tevoren verzinnen: ‘Diegene moet gewoon gaan janken of diegene moet helemaal gek worden. Want dat willen mensen zien.’”

Druk

Dekker heeft zelf ook spijt van een aantal dingen: “Ik heb eindeloos veel dingen gemaakt, waarvan je denkt: ‘dit kan eigenlijk niet.’ Maar als je werkt aan een realityprogramma, voel je de druk dat je een programma moet vullen. Wat realitymakers willen, is dat je zelf niet meer weet wat je wilt en wat je denkt.”

‘Yes, ik heb vandaag iemand laten huilen’

De werkwijze van de makers kan niet door de beugel, aldus Britt. “De persoon die het echt maakt, die denkt ’s avonds in zijn bed, ‘Yes, ik heb vandaag iemand laten huilen.’ Dat vind ik niet goed.”

Meer over:

Reageren