Bruisende bejaarden zingen in Golden Oldies

3 Maart 2013 10:33 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Ruben Nicolai trommelde dertig bejaarden op om een rockkoor te vormen voor het BNN-programma Golden Oldies. Ze zijn de zeventig ruim gepasseerd, maar aan energie ontbreekt het hen niet. 

De Golden Oldies repeteren hard in het Haags Pop Centrum en proberen met de dirigent mee te swingen. Voor één man is dat te vermoeiend, maar zittend op zijn stoel slaat hij met zijn wandelstok nog vrolijk met het pittige ritme mee. Liedjes als We will rock you van Queen en Seven nation army van The White Stripes passeren de revue. Het programma is gebaseerd op de Britse documentaire Young@heart, waarin een groep ouderen rockliedjes zingt en optreedt. 

Uitdaging
De liedjes die het koor uitvoert, waren voor de meeste koorleden tot voor kort totaal onbekend. Pieternel (84) luisterde nooit naar rockmuziek, maar werd er tijdens de repetities wel door geraakt. ,,Ik barstte soms in tranen uit.” Voor mede-koorlid Harry (72) kon de stap niet groter zijn; van Russische kerkmuziek naar rockmuziek. ,,En in het Oeral kozakkenkoor zingen we vaak ook nog a capella. Dit is dus echt een enorme uitdaging.” Dat geldt ook voor Ria (74). ,,Ik heb vroeger opera gezongen, maar nu is mijn stem heel anders. Het was lastig om weer de goede toonsoort te pakken te krijgen.” 

Oorverdovend lawaai
De koorleden zijn niet bij elkaar geraapt. Om echt goede koorzangers te krijgen, hebben de makers zo veel mogelijk koren in en rond Den Haag bezocht. Ouderen die enthousiast zijn over het idee, mogen meedoen in het Haags Pop Centrum. Harry ging met bevriende koorleden naar deze repetitie, maar niet iedereen durfde het uiteindelijk aan om in het koor plaats te nemen. ,,We gingen er met zijn vijven naartoe, maar twee van ons kunnen niet tegen deze muziek.” Ook Harry zelf schrok toen dirigent Robin Brock We will rock you begon te zingen. ,,Hemeltje lief, wat gebeurt er nu? dacht ik. En dan die muziek erbij, dat oorverdovende lawaai! Het is niet mijn genre, maar door het enthousiasme van iedereen besloot ik ervoor te gaan.”

Concert in Carré
Het koor van dertig 70+’ers sterk moet er uiteindelijk voor zorgen dat Koninklijk Theater Carré is uitverkocht op 7 april (uitzending 27 april). Bij een aantal van hen zijn er wel wat zenuwen te bespeuren voor het slotoptreden, maar Harry is de nuchterheid zelve. ,,Met mijn koor heb ik al flink wat ervaring opgedaan met optreden voor groot publiek. Van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag tot een optreden in Oekraïne.” Uit de enorme energie die het koor uitstraalt, blijkt dat de koorleden nog lang niet zijn versleten. Ria: ,,Hier voel ik me weer jong!” En ook voor de energieke Pieternel is het nog lang geen tijd om achter de geraniums te gaan zitten. ,,Die zullen bij mij snel dood zijn.”

Meer over