Brute machines op RTL 7

Brute machines met zwaar opgevoerde motoren moeten tienduizenden kilo's aan metaal zo snel mogelijk naar de finish te trekken. Geen beeld? Het gaat om het Nederlands Kampioenschap Truck & Tractor Pulling.

Dave Heijnerman neemt de presentatie voor het festijn voor zijn rekening. Hij ziet de gevaartes, hoort het oorverdovende lawaai, ruikt het wegsmeltende rubber en voelt de duizenden paardenkrachten over het terrein schieten.

Meisje
De enige echte publiekslieveling is Manon, een pas 16-jarige Zeeuwse. Zij doet haar best zich in deze mannenwereld overeind te houden, en dat lukt maar al te best.

Mooie beelden zijn er veel, vooral als door de hoge snelheid niet alle motoronderdelen binnenboord blijven. Regelmatig vliegen er stukken staal over het terrein, op de baan van honderd meter lang en twaalf meter breed.

Ingenieus
Het leuke van het evenement is dat, naarmate de honderd meterlijn in zicht komt, het steeds zwaarder wordt om de sleepwagen te trekken. Dat komt door een ingenieus systeem waarin een gewichtenbak zich steeds meer naar voren verplaatst, waardoor de er steeds meer druk op de zogenaamde sleepvoet komt. De sleepwagen stopt dus automatisch.

Reageren