Catherine Zeta-Jones is onverwoestbaar

7 augustus 2011 06:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het is alweer even geleden dat Catherine Zeta-Jones het nieuws haalde met haar acteerprestaties. Ellende in haar privéleven moest eerst worden aangepakt. Nu die achter de rug lijkt, kan Catherine er weer vol tegenaan. In haar werk én in haar huwelijk.

2011 was me het jaartje wel voor Catherine Zeta-Jones (41). En niet in positieve zin. Het breekpunt was in april, toen de Britse actrice in een kliniek werd opgenomen voor haar manisch depressiviteit. Ze leed aan extreme stemmingswisselingen. Catherine was niet van plan haar logeerpartij in de kliniek openbaar te maken, totdat een medepatiënt met dollartekens in de ogen een telefoontje pleegde naar een Amerikaans roddelblad. Daarna besloot de donkerharige schone open kaart te spelen.

„Dit is een aandoening die miljoenen mensen treft, van wie ik er één ben”, zei Catherine. „Als mijn onthulling één persoon stimuleert hulp te zoeken, dan is het de ophef waard. Het is niet nodig om in stilte te lijden en het is geen schande om hulp in te roepen.”

Sterk zijn
Jarenlang wist Catherine haar ziekte redelijk onder controle te houden, maar de stress werd haar te veel. Bij Oprah vertelde manlief Michael Douglas (66) hoe dat kwam: „Mijn oudste zoon zit in de gevangenis (hij kreeg vijf jaar voor het dealen van drugs), mijn ex-vrouw is een rechtszaak tegen me begonnen (ze wil de helft van Michaels salaris dat hij verdiende met de film Wall Street 2) en ik kreeg kanker. Toen was het lastig voor Catherine om te zeggen: ‘o ja, ik heb ook nog wat. Ik ben depressief’. Ze wilde juist sterk zijn en mij steunen.”

Walnoot
Michael had alle symptomen van keelkanker, maar maandenlang konden specialisten niets vinden. Tot een biopsie duidelijkheid gaf. Op dat moment was de kanker in een vergevorderd stadium en moest een tumor zo groot als een walnoot uit de keel van Michael worden verwijderd. Daarna volgden chemo en bestraling. „Dat de artsen al die tijd niets konden vinden, maakt me woedend”, vertelde Catherine. „Zeker omdat we wisten dat er iets mis was.” Gelukkig liep het goed af met haar man. Michael werd onlangs kankervrij verklaard en liet weten er alles aan te doen om nu op zijn beurt Catherine bij te staan.

Leeftijdsverschil
Catherine en Michael trouwden op 18 november 2000. De inkt op de scheidingspapieren van Michael en zijn ex Diandra was nog niet opgedroogd. Zij was 31, hij 56 jaar. Veel mensen wisten zeker dat het huwelijk niet zou standhouden. Maar Catherine was juist op zoek naar een man op leeftijd. „Ja, jonge mannen zijn onbevangener, speelser en strakker, maar ze zijn ook egoïstischer. Daarom heb ik nooit met jongere mannen gedatet. Ik heb een gevoelige, verzorgende man nodig. Iemand die sterker is dan ik en op wie ik kan leunen. Michael en ik hebben ons nooit zorgen gemaakt om het leeftijdsverschil, we vertrouwen op onze emoties en gevoelens. Zo zou het altijd moeten zijn.” En het lijkt te werken, zelfs de ellende van de afgelopen tijd kreeg Michael en Catherine niet klein. Ze hebben een zoon van elf en een dochter van acht en Catherine noemt Michael nog steeds de liefde van haar leven. Bovendien deden de vijf dagen in de kliniek wonderen. Catherine kan weer lachen.

Catherine Zeta-Jones in films
Haar grote doorbraak beleeft Catherine in 1998 als het liefje van degenvirtuoos Zorro in The Mask of Zorro. Ze krijgt een Oscar voor haar prestatie in de musical Chicago en maakt deel uit van de sterrencast van Ocean’s Twelve. In America’s Sweethearts deelt ze het doek met Julia Roberts en in 2005 wederom het bed met Antonio Banderas in The Legend of Zorro. In 2011 wint ze een Tony Award (een belangrijke toneelprijs) voor haar Broadwaydebuut A Little Night Music. Zondag zendt RTL 4 de romantische komedie The Rebound uit. Daarin speelt Catherine een vrouw die verliefd wordt op een veel jongere man. Op dit moment is ze druk bezig met Rock of Ages, een komedie met Tom Cruise over het muziekwereldje in de jaren 80.

 

Meer over