Clairy Polak onzeker over werk

Presentatrice Clairy Polak gelooft niet dat ze het journalistieke vak volkomen beheerst, ook al wordt ze door iedereen geroemd als goed interviewster, zo vertelt ze deze week in KRO Magazine.

Polak: "Ik heb nooit gedacht dat ik dit metier beheers. Ja, inmiddels beheers ik wel een aantal aspecten van het metier, maar het heeft zo veel aspecten. Ik kan bijvoorbeeld interviewen, hoewel het ook heel vaak misgaat."

"Ik vrees dat ik wat dat betreft iets typisch vrouwelijks heb: ik ben altijd onzeker over wat ik doe en over hoe anderen daartegenaan kijken."

Herzuiling omroep
Ze bekritiseert het besluit van veel omroepen om weer journalistieke programma's met een signatuur te gaan maken.

"Ik vind dat journalistiek vooral waarheidsvinding moet zijn. Ik vind dat journalistiek dingen moet blootleggen en dat heeft op zichzelf niet heel veel te maken met welke politieke of religieuze opvatting je hebt. Het mooie in Hilversum was nu juist dat er de laatste jaren door de verschillende omroepen steeds meer samengewerkt werd om de krachten te bundelen teneinde betere journalistiek te bedrijven. Nu gaan we weer terug naar veertig jaar geleden, en dat vind ik jammer. "

Links
De presentatrice kwam onlangs in het nieuws toen bekend werd dat haar programma NOVA binnenkort verdwijnt. Bij het ervoor in de plaats komende nieuwe programma Nieuwsuur was aanvankelijk echter geen plaats voor haar, omdat ze te links zou zijn.

Daarover zegt ze nu: "Er is niks op tegen om links te zijn, maar juist vanuit mijn opvatting dat journalistiek gericht zijn op waarheidsvinding, vond ik het uiterst vervelend om alleen maar in de linkse hoek te worden gezet. Ik verbeeld me dat ik kritisch ben naar iedereen: links of rechts, daar maak ik geen onderscheid in."

Niet lang geleden werd bekend dat Polak toch in Nieuwsuur te zien zal zijn, als interviewer op locatie. Een kolfje naar haar hand, zo blijkt: "Ik vind het voor mijzelf heel plezierig, want ik hoef mij nu alleen nog maar tot mijn corebusiness te beperken, namelijk interviewen."

Reageren