Close-Up

Vorige week nog onderdeel van het Nederlands Filmfestival in Utrecht, en nu al op televisie te zien. De documentaire Zwart belicht van Tessa Boerman 'onthult' een reeks zwarte personages op schilderijen van Nederlandse schilders in de Gouden Eeuw.

Nederlandse kunstschilders hebben de afgelopen zeven eeuwen vele zwarte personages verbeeld. Tot voor kort besteedden kunsthistorici zelden aandacht aan deze gekleurde figuren op de schilderijen en daarom is er over hen maar weinig bekend.

Negatief beeld
Als we kijken naar de historische beeldvorming over donkere mensen lijkt dit vooral te worden bepaald door het koloniale- en slavernijverleden. Toch blijkt uit deze documentaire dat er vele kunstwerken zijn die andere, minder bekende geschiedenissen aan het licht brengen.

Rubens
Vooral het werk van Pieter Paul Rubens en enkele schilders uit zijn omgeving valt op. Hun zwarte figuren zijn alles behalve stereotiep en nemen vaak een prominente plek in op de werken. Regisseur Boerman belicht een aantal van deze werken en hun verborgen verhalen.

Reageren