Comedyprijs voor Tina Fey

De Amerikaanse comédienne Tina Fey krijgt later dit jaar de Mark Twain Prize for American Humor, een prestigieuze prijs voor Amerikaanse comedy-performers. Daarmee zal ze voortaan te boek staan als de jongste winnaar in de geschiedenis van de prijs.

De comédienne krijgt de prijs op 9 november in Washington uitgereikt en kan zich daarmee bij een select gezelschap winnaars voegen, waar ook grote namen als Bill Cosby en Steve Martin onder vallen.

Schrijfster
Fey is al jaren succesvol als comédienne en scenarist. Ze heeft onder meer de film Mean Girls geschreven, waar ze in een bijrol de docente van Lindsay Lohan speelde.

Momenteel schrijft ze vooral haar eigen serie, 30 Rock, waarin ze naast Alec Baldwin de hoofdrol vertolkt, en is ze in de bioscoop met Steve Carell (The Office) in Date Night te bewonderen.

Sarah Palin
Voordat Fey haar eigen serie mocht ontwikkelen was ze de eerste vrouwelijke hoofdschrijfster van de sketch-show Saturday Night Live, wat doorgaans wordt gezien als een kweekvijver voor Amerikaans komedietalent. De prijs wordt dan ook vooral uitgereikt voor haar werk in SNL en haar wereldberoemde imitatie daarin van vice-presidentskandidaat Sarah Palin uit 2008.

Barrières doorbroken
Mark Krantz, woordvoerder van de Mark Twain Award, licht toe waarom Fey belangrijk is voor Amerikaanse comedy: "Het is haar werk als hoofdschrijfster van een programma dat traditioneel gezien op mannen is gericht. Ze heeft barrières doorbroken voor heel veel vrouwen in comedy."

Fey heeft inmiddels gereageerd op de bekendmaking van haar prijs door te grappen over Betty White, bekend van Golden Girls, die onlangs Saturday Night Live heeft mogen presenteren. "Ik ben werkelijk vereerd met deze prijs. Ik neem aan dat Betty White was gediskwalificeerd wegens gebruik van steroïden."

Reageren