Conan geeft Leno ervan langs bij Letterman

18 mei 2012 18:39 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Conan O'Brien was donderdag te gast bij zijn collega-presentator David Letterman. De twee late night talkshow hosts hadden heel wat te bepraten, met name over hun andere collega: Jay Leno.

De toon was direct gezet toen Conan O´Brien donderdagavond plaatsnam naast David Letterman in diens Late Show. De twee keken elkaar lange secondes zwijgend aan, tot Conan de stilte brak met de woorden: "Is het niet geweldig? Hoe langer we stil zijn, hoe nerveuzer Jay wordt."

Tonight Show vete
De vete tussen Conan en Tonight show presentator Jay Leno stamt uit 2009, toen Conan het legendarische NBC late avond praatprogramma van Leno mocht overnemen. Jay ging niet met pensioen, maar kreeg een eigen talkshow die elke avond om 22.00 uur werd uitgezonden. In zijn Jay Leno Show maakte de komiek dezelfde grappen en ontving hij dezelfde gasten als voorheen bij de Tonight Show. Hierdoor werd het gras voor Conan's voeten weggemaaid, vonden veel tv-critici.

Kelderende kijkcijfers
Daar kwam bij dat The Jay Leno Show totaal niet aansloeg en de kijkers massaal wegzapten van NBC, zodat ook Conan om 23.30 uur veel minder kijkers had. De kelderende kijkcijfers maakten de NBC-directie dusdanig nerveus dat ze na acht maanden het contract van Conan ontbonden en hem met 40 miljoen dollar de laan uit stuurden. Als opvolger wees NBC niemand minder dan Jay Leno aan.

Zuur
Conan mocht door zijn afvloeingsregeling met NBC maar liefst zes maanden niet op televisie verschijnen. Hij maakte na die periode zijn comeback met de talkshow Conan op kabelzender TBS. Alles kwam op zijn pootjes terecht, zo verzekerde hij David Letterman donderdag, maar het was duidelijk dat de presentator toch behoorlijk zuur terugkijkt op wat hem is overkomen. Letterman deed niet veel om Jay Leno te beschermen en spoorde Conan aan dieper in te gaan op wat O'Brien de oneerlijke kanten van Leno noemde.
 

Barmhartige samaritaan
Jay's vermeende oneerlijkheid werd door Conan treffend omschreven. "Mensen geloven vaak niet dat Jay tot zulke dingen in staat is. Zeker niet omdat je hem zo vaak in de krant ziet staan als hij weer eens een lief ouder echtpaar met pech langs de weg heeft geholpen. Jay is een barmhartige samaritaan, net als de ANWB... alleen komt de ANWB je auto altijd maken, niet alleen als ze ook een fotograaf bij zich hebben."

Letterman weet hoe het is
David Letterman kan zich levendig voorstellen hoe het is de Tonight Show kwijt te raken aan Jay Leno. In 1992 flikte Leno een soortgelijk kunstje toen de legendarische Johnny Carson na 30 jaar aan het roer  met pensioen ging. Carson zag Letterman als zijn gedoodverfde opvolger, maar Leno verborg zich in een voorraadkast om een besloten vergadering van de NBC-directie af te kunnen luisteren. De informatie uit die vergadering gebruikte hij daarna om de directieleden onder druk te zetten om zo zijn positie als Carson opvolger veilig te stellen.

Meer over