Dag jaap, dag nel, dag simon

Na zestien seizoenen komt er vanavond een einde aan de belevenissen van Jaap, Nel, Simon en de anderen in Toen was geluk heel gewoon. Tot groot verdriet van de makers zelf.

Sjoerd Pleijsier (Simon) wilde nog helemaal niet stoppen, zo vertelt hij. "Maar de KRO vond het genoeg geweest. En als alle neuzen niet meer één kant op staan, dan wordt het moeilijk."

Oorspronkelijk
Oorspronkelijk was Toen was geluk heel gewoon de Nederlandse bewerking van een Amerikaanse sitcom uit de jaren vijftig: The Honeymooners. "De oorspronkelijke serie speelde in havenstad New York", zo vertelt Sjoerd. "Dus besloten wij om het ook in de jaren vijftig te situeren, maar dan in havenstad Rotterdam."

Eigen trucje
"Toen de afleveringen op waren, zijn Gerard Cox en ik zelf nieuwe gaan schrijven." Daarbij pasten ze een eigen trucje toe: ze lieten de serie ieder nieuw seizoen een jaartje opschuiven. "Zo hadden we ieder seizoen weer nieuwe oude actualiteiten waar we uit konden putten."

Gouden Televizier-Ring
De kijkers waardeerden de nieuwe afleveringen, want vijf jaar na de eerste aflevering, in 1999, won Toen was geluk heel gewoon de Gouden Televizier-Ring. De kracht van het programma? "Het weet-je-nog-welgevoel", denkt Sjoerd.

Nostalgie
"Overigens stopten wij die nostalgie er niet in. We maakten gewoon een programma dat vroeger speelde, de nostalgie ontstond vanzelf bij de kijker."

Dingen van toen
"Ik vind het mooi om dingen van toen te gebruiken. Zoals uit de jaren zestig de gastarbeiders, de toenemende populariteit van het voetbal, de democratisering en de grotere rol van de televisie. Allemaal thema's die nog steeds actueel zijn."

Reageren