Dalai Lama: 50 years after the fall

Bijna een jaar geleden kwamen Tibetaanse monniken en jongeren in opstand tegen de Chinese overheersing die al sinds 1950 bestaat. Die opstand werd al snel met harde hand neergeslagen door het Chinese leger dat de overtreders doodschoot of gevangen nam en vervolgens martelde.

De documentaire Dalai Lama: 50 Years after the fall, onderzoekt vijftig jaar na de ontsnapping van geestelijk leider de Dalai Lama naar India, hoe het nu gaat met de strijd voor een autonoom Tibet. In de documentaire zijn de Olympische Spelen in Peking in aantocht en bezoekt de Dalai Lama (73) verschillende landen in Europa.

Geweldloos
De vraag is of zijn geweldloze aanpak van het probleem ooit haar vruchten af zal werpen. De jongere generatie Tibetanen heeft met de opstand van vorig jaar al laten zien dat zij niet meer geloven in de Dalai Lama. Ze willen een harde lijn. En wat hebben de Chinezen hier eigenlijk over te zeggen?

Nederland
De Dalai Lama kwakkelt de laatste tijd wat met zijn gezondheid, maar hopelijk is hij op 4 juni weer helemaal fit. Dan komt hij naar Nederland. De Nobel-prijswinnaar geeft dan een lezing in de RAI in Amsterdam. En ja, van zijn wijsheden kan door iedereen genoten worden. Geld kost het wel. Kaartjes kosten 35 tot 60 euro, maar dat zal vast goed worden besteed.

Reageren