Dana Delany gaat over lijken in Body of Proof

In de nieuwe misdaadserie Body of Proof verruilt ‘Desperate housewife’ Dana Delany (55) de lijken in de kast van Wisteria Lane voor lijken van vlees en bloed. Als de doortastende schouwarts Megan Hunt lost ze moordzaken op bij de politie van Philadelphia, ondertussen worstelt ze met een turbulent privéleven.

De wereld van neurochirurg Megan Hunt (Dana Delany) wordt in Body of proof op z’n kop gezet wanneer ze na een zwaar auto-ongeluk niet meer kan opereren. De alom gerespecteerde workaholic moet haar baan opgeven en begint een nieuwe carrière als lijkschouwer bij de politie van Philadelphia, waar ze moordzaken oplost met dode lichamen als ultiem bewijsmiddel. Tussen de bedrijven door worstelt ze met de naweeën van een pijnlijke scheiding, nu haar ex-man de voogdij heeft over haar dochter.

Onvrijwillig vertrek
De rol van Megan was oorspronkelijk geschreven voor een 35-jarige actrice, maar de twintig jaar oudere Dana Delany bleek er geknipt voor. Op het moment dat ze ervoor werd gevraagd, speelde ze nog in Desperate housewives, waar ze drie seizoenen de rol van de neurotische buurvrouw Katherine Mayfair vertolkte. Eigenlijk wilde Delany geen afscheid nemen van haar fictieve buren; de rol van Megan werd haar zo’n beetje opgedrongen door de zenderbazen, vertelde ze vorig jaar aan Televizier. Inmiddels lijkt ze de nieuwe uitdaging wel te waarderen. „Een complex personage als Megan is leuk voor een actrice. Op televisie krijg je daar tenminste nog de kans voor als vrouw. In films ben je al gauw ‘de vrouw van’ of ‘de vriendin van’. Megan is ontzettend slim, niet altijd aardig, heel direct en ongeduldig. Ze is niet perfect; Megan is geen goede moeder en wist niet hoe ze een goede echtgenote moest zijn. Nu staat ze op een kruispunt in haar leven en leert ze in zekere zin van de doden hoe ze weer menselijk kan zijn. Ze maakt een sterke ontwikkeling door.” Met het genre kan de actrice ook wel uit de voeten. „Ik ben gek op mysteries. Ik lees vaak misdaadverhalen en hou van medische dingen. Ik ben een beetje een wetenschapsnerd. Ik denk dat ik mijn vorige leven arts was.”

Vreemd toeval
Het leven van Dana Delany vertoont een opvallende parallel met dat van haar personage. Twee weken voordat de opnames van start gingen, raakte de actrice betrokken bij een ongeluk. Haar auto werd geschept door een bus en raakte total loss. Gelukkig liep ze slechts twee gebroken vingers en een hersenschudding op, maar een vreemd toeval was het wel. Ook op andere gebieden kan de Emmy-winnares zich goed inleven in haar personage. Zo is ze net als Megan getrouwd met haar werk. „Mijn werk is heel belangrijk voor me. Ik hou van acteren, daar ga ik niet mee stoppen. Het is moeilijk om de balans te vinden tussen werk en privé, hoewel ik niet eens getrouwd ben of kinderen heb. Ik verbaas me er altijd over hoe andere vrouwen dat doen. Ik weet niet of ik het zou kunnen. Katharine Hepburn heeft ooit gezegd dat acteren een egocentrisch vak is. Je moet je werk zíjn om het goed te doen.”

Een zware uitdaging
Voor lanterfanten is dan ook geen plaats op de set van Body of proof, vertelt ze. „Dit is een zware serie om te maken. Drie maanden na de opnames ben ik fysiek nog steeds aan het herstellen.” De rol vergt dan ook meer energie dan haar vorige klussen. „Bij Desperate housewives draaide het niet alleen om mij en had ik nog wel eens tijd voor mezelf. Dat was heerlijk. Ik vond het lastig om die vrijheid op te geven. Een serie als Body of proof is een uitdaging, maar het is niet makkelijk.” De serie is in Amerika een groot succes en kreeg al groen licht voor een tweede seizoen. Delany hoopt dat haar aandeel daarin iets minder groot is. „Ik heb aan de schrijvers gevraagd of ze het volgende seizoen wat meer verhaallijnen aan de andere acteurs willen wijden. Dat zou mij wat adempauze geven.”

Getuige van autopsies
Een gemiddelde draaidag voor Body of proof kost Delany vijftien uur werk en na afloop van de opnames buigt ze zich nog over haar teksten voor de volgende dag. Dat hakt erin. Vooral omdat die teksten ook nog eens wemelen van de ingewikkelde medische termen. „Bij een auto-ongeluk had ik een hersenschudding opgelopen en ik had al moeite om de kleinste dingen te onthouden, laat staan die moeilijke termen! Gelukkig ging het steeds makkelijker. Aan het eind van het seizoen kon ik de meeste woorden al uitspreken en dan zocht ik de betekenis ervan gewoon op. Ik moet wel weten waarover ik praat, want anders krijg ik die zinnen mijn mond niet uit.” Om de lugubere werkzaamheden van haar personage nog beter te begrijpen, was de actrice getuige van vier echte autopsies. „Een ontzettende eer. De gemiddelde mens krijgt die kans niet.” Gefascineerd: „Aan een lichaam kun je de doodsoorzaak aflezen. Wanneer je die Y-incisie maakt, hoef je alleen maar naar de organen te kijken om te zien hoe mensen hun leven geleefd hebben. Het is ongelooflijk.”

Meer over:

Reageren