Dancing with the stars 2009: de kandidaten

Dancing with the stars gaat weer beginnen! Het dansprogramma zal de komende weken weer tal van BN-ers over de dansvloer zien zweven en strompelen. De grote vraag gaat natuurlijk weer zijn: wint een koppel met talent, wint de olijke publiekslieveling... of wordt de winnaar een complete verrassing? Maar eerst stellen we de kandidaten van dit jaar aan je voor.

Door Roxanne Vis

De sterren die zich dit seizoen op de dansvloer wagen, zijn weer lekker divers. Jong, oud, lenig, stijf, lang en klein wisselen elkaar af. Bij de mannen zetten Ursul de Geer, Lange Frans, Jamai Loman, Emiel Sandtke en Mari van de Ven hun beste beentje voor. Bij het andere geslacht gooien Gigi Ravelli, Manon Thomas, Nathalie Makoma en Nicolette van Dam de heupen los.

Trainen
De kandidaten werken zich al wekenlang in het zweet, want vanavond moet het gaan gebeuren. En natuurlijk wil niemand als eerste afvallen. Tussen de opnames door vertelt Jamai dat hij en zijn partner Gwyneth vijf keer in de week trainen, en dan zeker vier tot vijf uur per dag.

Vanavond dansen zij de cha-cha-cha. Jamai: "Er zitten een paar liften in onze eerste dans, waaronder één hele moeilijke. Die móet goed gaan; anders valt zij plat op de vloer en dan is alles daarna extra moeilijk. Dus: fingers crossed!" Gwyneth is aangenaam verrast over de prestaties van haar pupil. "Ik ben echt superverbaasd over hoe goed hij het doet. Alleen zijn houding kan nog wat beter."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/106975/9286c591eeffec9bffd46e8fc1588c36/square

Vakantie
Als we Emiel Sandtke vragen of hij ook zo veel traint, kijkt hij ons ongelovig aan. "VIJF UUR per dag, doet de rest dat?! Nee toch? Wie heb je gesproken?" Hij en zijn Dylana dansen drie uur per dag. "En dan ben ik ook nog een week op vakantie geweest. Ik heb dus wel wat in te halen."

De moed zakt hem in de schoenen. "Als ik dit hoor, zal het wel niet veel worden vrijdag." Gelukkig is Dylana optimistischer. "Wij gaan er in de eerste show echt niet uit. We hebben een 'special effect' wat door Emiel zelf is bedacht. Dat is onze opening."

Nieuw dit jaar is dat de dansparen een minuut mogen freestylen. We kunnen dus rekenen op een paar spectaculaire verrassingen.

Zwoele dans
Waarom doet Emiel mee aan DWTS? "Mensen kennen me vooral als Dex (GTST) of Sander (Vuurzee, red.) en dat zijn personages. Nu kan ik eens een andere kant van mezelf laten zien."

Op de theateracademie kreeg Emiel vier jaar lang les in moderne dans, maar stijldansen: daar had hij nog geen kaas van gegeten. "Nog nooit één pasje", zegt hij. "Ik heb nu als eerste de samba: een zwoele dans. Dat is natuurlijk heel moeilijk, maar het gaat de goede kant op."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/106982/af737b6f58241122ea2e0c727b1cae76/square

Moeilijk
Voormalig Idols-finaliste Nathalie Makoma volgde de Engelse versie van het programma op de voet. "Ik vond de Engelse Wals prachtig. Nu begin ik met die dans. Op tv ziet het er leuk uit, maar ik wist niet dat het zo moeilijk was. Ik heb nog nooit stijldansles gehad. Je gebruikt spieren die je nooit eerder hebt gebruikt en moet bewust bewegen. Dat ben ik niet gewend; ik doe altijd wat ik voel."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/106984/4be82504075ade88f9f775d5359af68c/square

Uitgeput
Ook Ursul de Geer heeft even tijd voor hij de make-up in moet. "Ik ben niet zo'n danser", geeft hij toe. "Het is hard werken. Ik had verwacht dat ik zou beginnen met een ballroomdans zoals een wals of quickstep, maar nee: ik moet direct een samba doen, een van de moeilijkste dansen. Dat is niet eenvoudig, kan ik je vertellen. Na twee uur dansen ben ik volkomen uitgeput. Dan moet ik thuis een uur op de bank gaan liggen."

Volgens Ursul is de concurrentie enorm. "Maar dat maakt niet zoveel uit. Er is altijd iemand bij van wie mensen denken: wat raar dat die meedoet. Zo iemand als John de Wolf. Dat ben ik in dit geval. Veel te oud en iedereen denkt: dat gaat toch helemaal niet. Je moet er altijd iemand bij hebben om wie het publiek kan lachen."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/106976/aaa51adcbb31410fbcff3daafbbaef00/square

Stijldansende Frans
Van alle mannen is Lange Frans toch wel een van de meest opmerkelijke deelnemers. Stijldans en Frans: dat is toch geen combi? "Een terechte gedachte", lacht de rapper. "Ik ben al vaker gevraagd en toen dacht ik precies hetzelfde: 'Nah, dat is niets voor mij'. Maar mijn vrouw en manager zeiden allebei dat ik het nu toch maar gewoon moest doen."

"Toen dacht ik: weet je wat? Ik heb een hoop stomme dingen gedaan in mijn leven. Laat ik nu eens luisteren naar het advies van de mensen die het dichtst bij me staan. En nu zijn we aan het trainen voor een Engelse Wals. Het is hard werken, maar ik begin er echt plezier in te krijgen."

Spierpijn
Blessures zijn er gelukkig nog niet, maar spierpijn des te meer. Emiel: "Ik heb heel erg last van mijn buikspieren. Gisteren wilde ik omhoog komen en dat lukte gewoon niet. Ik moest me echt uit mijn bed hijsen."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/106977/11615abb3b8b11ed36e6dfad223edfb3/square

Houten pop
Ook Gigi Ravelli, die begint met de cha-cha-cha, lijdt pijn. "Vannacht kon ik niet slapen, omdat ik supererge rugpijn had." De anderen verwachten veel van haar, maar dat is geheel onterecht. "Wat een vergissing kunnen ze begaan! Ik moet een beetje vrouwelijk dansen, maar ben echt de Herman onder de dansers. Ik ben gewoon een houten pop!"

Danspartner Ewoud geeft toe dat ze er nog hard aan moeten werken, maar hopeloos is het absoluut niet. "Het kan nog wat charmanter. Maar ze is in de afgelopen twee weken erg vooruit gegaan. Je ziet dat ze zich er prettig bij gaat voelen. Haar bewegingen worden meer één met haar lichaam."

Gigi: "Ik acteer gewoon." "Maar dansen is ook half acteren", antwoordt Ewoud. "Het moet er gewoon leuk uitzien."

Reageren