Darwin's lost voyage

Honderdvijftig jaar geleden schreef Charles Darwin zijn revolutionaire boek over de ontwikkeling van het leven op aarde, On the origin of species (Over het ontstaan van soorten).

Omdat er tevens twee eeuwen zijn verstreken sinds de geboorte van de Britse bioloog is 2009 uitgeroepen tot Darwinjaar. Het wordt een jaar vol 'evolutie, avontuur en ontdekkingen', belooft de organisatie.

Vier programma's
National Geographic eert de vader van de evolutieleer vanavond
met vier programma's:

Wereldreis
De hommage begint met de wereldreis die Charles Darwin van 1831 tot 1836 ondernam met het zeilschip The Beagle. Tijdens deze tocht kreeg zijn theorie over het ontstaan van de planten- en diersoorten en de 'survival of the fittest' gestalte: alleen de organismen die zich het best aanpassen aan hun veranderende leefomgeving, overleven de strijd om het bestaan.

Bioloog
Armand Leroi, een bioloog van Nederlandse komaf, zeilt in Darwins kielzog naar onder meer de Galápagoseilanden.

Verrassende documentaires
Na deze historische trip volgen, onder de noemer Evolutions, drie verrassende documentaires over even zo veel dieren en hun voorgeschiedenis. Daaruit blijkt dat de walvis (1) tien miljoen jaar geleden nog op het land rondscharrelde, de kalkoen (2) afstamt van de dinosaurus en de bruine beer (3) in de prehistorie niet veel groter was dan een hondje en aan zijn belagers ontsnapte door in bomen te klauteren.

Reageren