De 5 meest opmerkelijke tv-gebeurtenissen van 2012

27 december 2012 17:11 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het einde van het jaar nadert en dat is de perfecte gelegenheid om stil te staan bij de meest spraakmakende tv-gebeurtenissen van het jaar.

1. Janine Abbring breekt rug tijdens Wie Is de Mol? 

De meest opmerkelijkste tv-gebeurtenis van het jaar is zonder twijfel het schrikbarende ongeluk van Wie Is de Mol-deelneemster Janine Abbring. Wat een onschuldige opdracht had moeten zijn, liep compleet verkeerd af. Ze maakte een sprong 10 meter in het water en kwam verkeerd terecht, waardoor ze haar rug brak. De aanwezige artsen snelden te hulp en brachten haar met spoed naar het ziekenhuis. Iedereen hield zijn adem in en vreesde het ergste. De opluchting kwam een paar dagen later, toen ze via Twitter het volgende bericht de wereld in stuurde: “'Hallo wereld, ik leef nog! Al denkt mijn rug daar geloof ik anders over.” Wat er nou precies is gebeurd bij de opnames is tot aan de dag van vandaag niet duidelijk: het nieuwe seizoen van Wie Is de Mol?, met daarin de beruchte aflevering, moet nog op tv komen. Een ding is wel duidelijk: Janine Abbring is er weer helemaal bovenop. Gelukkig maar. 

2. Patty Brard gaat plat op haar gezicht in Sterren Springen

Dat Sterren Springen niet zomaar een nieuw BN'ers-programma was, werd snel duidelijk toen Patty Brard een sprong in het diepe maakte. Hier konden mensen gewond raken. Patty maakte zo'n enorme smak in het water dat het zelfs op de bank voor de tv pijn deed. De tv-diva stortte als een baksteen naar beneden en kwam bij de landing vol op haar gezicht terecht. Gelukkig kwam ze met de schrik vrij, op een paar blauwe plekken na. Eenmaal aangekomen aan de waterkant stond Gerard Joling haar op te wachten, die zich niet te goed voelde om haar nog even een snauw na te geven. “Hoe zie ik eruit?”, vroeg een licht verstrooide Brard, die na de heldhaftige duik benieuwd was naar haar uiterlijk. “Niet erger dan anders”, antwoordde Joling. Als klein goedmakertje trok Sterren Springen Op Zaterdag enorm veel kijkers, en werd het een van de kijkcijfersuccessen van het jaar. En dat allemaal dankzij Patty Brard.

3. Johannes wordt tweede in The Voice of Holland 

De Friese Johannes Rypma (20) zorgde voor aardig wat opschudding tijdens de 2013-editie van The Voice Of Holland. Over zijn zangkunsten was niet iedereen te spreken, maar wat hij miste aan talent, maakte hij ruimschoots goed aan fans. Heel Friesland (en de rest van Nederland) raakte in de ban van Johannes en stemde keer op keer op hem. Ondanks het negatieve commentaar van de jury en menig muziekexpert, wist hij ronde na ronde te overleven. Johannes schopte het zelfs tot de finale, waarin hij tweede werd. Zonder er erg in de hebben zette de zanger de geloofwaardigheid van The Voice of Holland op het spel, dat net zo lekker op weg was de succesvolste talentenjacht aller tijden te worden. Maar dat is volgend jaar vast iedereen alweer vergeten.  

4. Boer Aad in Boer Zoekt Vrouw

Boer Zoekt Vrouw, wie keek het niet? Wekenlang zaten miljoen kijkers aan de buis gekluisterd voor 11 boeren op zoek naar de liefde. De opvallendste van het stel was ongetwijfeld Boer Aad. Al snel kreeg hij de bijnaam ‘Dict-Aad’, vanwege zijn strenge beleid op de boerderij. Wat volgde was een stortvloed aan persiflages, voornamelijk door De Wereld Draait Door. Niet dat Boer Aad zich hier ook maar iets van aantrok, volgens presentatrice Yvon Jaspers wist hij zich hier goed voor af te sluiten. Uiteindelijk lacht Boer Aad het laatst: hij hield toch maar mooi een nieuwe vriendin over aan Boer Zoekt Vrouw. En Yvon Jaspers? Zij won dit jaar voor de vijfde keer de Zilveren Televizier-Ster.

5. VUmc schendt beroepsgeheim voor Eyeworks-programma

Voor ‘24 uur: Tussen Leven en Dood’ filmde Eyeworks in samenwerking met het VUmc de bezoekers van de afdeling spoedeisende hulp. De meest interessante verhalen werden vervolgens uitgekozen en, weliswaar met toestemming, uitgezonden. Op zich een prima idee, ware het niet dat Eyeworks pas ná het filmen van de patiënten om toestemming vroeg. En dat is verboden. Op donderdag 23 februari kwam in Nieuwsuur aan het licht dat het VUmc inderdaad fouten heeft gemaakt. De uitzending leverde presentator Mariëlle Tweebeeke de Sonja Barend Award op voor het beste tv-interview van het jaar. Ten koste van 24 uur: Tussen Leven en Dood, dat RTL 4 niet lang na het interview van de buis haalde. In totaal is er slechts één aflevering van ‘24 uur’ uitgezonden, maar dat was genoeg voor een van de spraakmakendste tv-momenten van het jaar. 

Meer over