De allerlaatste aflevering van House

Met een extra dramatische aflevering komt vanavond op SBS 6 een eind aan House. Sterft de dokter bij een brand in een pakhuis of schudt hij nog één laatste troef uit zijn mouw?

Er is in het achtste, laatste seizoen van House hard toegewerkt naar een ­climax die recht doet aan de ziekenhuisserie. De dokter is vrijgelaten en moet uit de gevangenis zien te blijven, zijn beste vriend Wilson lijdt aan kanker, de ongeneeslijk zieke Thirteen keerde terug in het Princeton-Plainsboro Teaching Hospital en nam Cuddy’s baan over. Hoe gaat dat aflopen? Verrassende wendingen zijn altijd schering en inslag geweest in de roemruchte serie. Dat zal in de 177ste, allerlaatste aflevering (21.30 SBS 6) niet anders zijn, maar dan in de overtreffende trap.

Beproefd recept

De 176ste episode, die om 20.30 uur aan de finale voorafgaat, voltrekt zich volgens het beproefde recept waarvan de schrijvers sinds de start in 2004 zelden of nooit zijn afgeweken. De patiënt lijdt aan een uiterst zeldzame ziekte, heeft het zwaar te verduren, krijgt de ene na de andere vergezochte diagnose over zich heen en slikt ­verkeerde medicijnen totdat hij er bijna in blijft. Zo rond de veertigste minuut krijgt de briljante dr. Gregory House steevast een heldere ingeving en komt met de oplossing. Het slachtoffer van de week heet ditmaal Derrick. Zijn neus bloedt onophoudelijk, hij heeft last van duizelingen en hoort de stem van zijn dode broer in zijn hoofd. Park, Adams en Taub moeten de oorzaak aanvankelijk zien te vinden zonder de gouden tips van hun teamleider. Deze probeert dr. James Wilson (Robert Sean Leonard) er uit alle macht van te overtuigen dat hij chemotherapie moet ondergaan om langer in leven te blijven.  

Brandend pakhuis

In de slotaflevering wordt House ontredderd wakker in een brandend pakhuis (zie foto). Er ligt een dode man naast hem en de geest van dr. Lawrence Kutner (die in seizoen 4 zelfmoord pleegde) verschijnt. Kutner roept dat House snel moet vluchten voor de vlammenzee, maar deze hallucineert en ziet er de zin niet van in... Eindigt de serie met zijn dood of schudt hij nog één laatste troef uit zijn mouw? "Ik weet nog niet wat ik zal doen: ineenschrompelen tot een hoopje ellende of gewoon van de set wegrijden zonder om te kijken”, zei hoofdrol­speler Hugh Laurie vorig jaar vlak voor de laatste opnamen. „Maar één ding weet ik zeker: ik zal dokter House missen.” Hij is niet de enige: alleen in ons land had House al een half miljoen trouwe  volgelingen. 

Reageren