De BBC kost (voorlopig) nog 4 miljard

De Britse publieke omroep BBC is verwikkeld in een grote reorganisatie. Op zich niet gek: de omroep kost vele miljarden terwijl Engeland hard is getroffen door de crisis. Maar wat kost de BBC dan zoal? De omroep brengt het zelf jaarlijks in beeld.

De gemiddelde Brit betaalt op jaarbasis 145,50 pond, zo'n 175 euro, voor de complete publieke tak van de BBC. Dat komt neer op iets meer dan 14 euro per maand, of ongeveer 50 eurocent per dag.

Compleet
Voor die 50 cent per dag krijgt de Britse kijker geen kleine omroep. In het totaalpakket zitten onder meer acht tv-zenders voor volwassenen en twee tv-zenders voor kinderen (kosten 2,8 miljard euro), zestien radiozenders (729 miljoen euro), drie grote webprojecten (240 miljoen euro) en de rest van de BBC-organisatie, van personeel tot ontwikkeling van nieuwe concepten (490 miljoen euro).

(Klik op de afbeelding voor een vergroting.)

BBC inkomsten uitgaven

In totaal kost de BBC-organisatie dus meer dan 4 miljard euro. Een immens bedrag, dat voor een groot deel wordt opgebracht door de tv-kijkers, die stuk voor stuk hun tv-license betalen. Maar dat alles gaat dus veranderen.

Er moet bijna 25% bezuinigd worden. Volgens de laatste plannen gaan minstens vijf radiostations verdwijnen. Salarissen van omroepmedewerkers, vooral topsalarissen en beloningen van de BBC-sterren, gaan omlaag. Meer dan honderd managementfuncties worden geschrapt.

Tal van uitkeringen zijn met minstens een jaar bevroren, extra financiële regelingen geschrapt, andere hoge kosten voor extra's worden onder de loep genomen en de ontwikkeling van nieuwe projecten wordt stop gezet.

Wat er overblijft? Vast genoeg.

Reageren