De boer die zou gaan emigreren

Parel uit onverwachte hoek. Zo omschreef de organisatie van het IDFA-festival de documentaire De boer die zou gaan emigreren van Geertjan Lassche.

Een waargebeurd sprookje over de eigenzinnige boer Heijmen Brouwer uit Leusden, die op zijn oude dag besluit samen met de 77-jarige halfblinde knecht Hendrik, zijn voltallige veestapel en een nieuwe liefde naar Frankrijk te emigreren. Brouwer is de strakke landbouwregels en voortdurende controles in Nederland namelijk spuugzat. Maar al snel volgt een reeks van obstakels en lijkt de emigratie tot mislukken gedoemd.

Ouderwetse boer
Tot het einde blijft het spannend: gaat hij wel of niet? Geertjan: "Ik leerde Brouwer in 2003 kennen, toen ik voor TweeVandaag een item maakte over Nederlanders die massahysterie negeren. Hij is het type boer dat leeft zoals honderd jaar geleden en niets van televisie en internet moet hebben. We bleven contact houden en drie jaar later belde hij me op met de mededeling dat hij wilde emigreren."

Universeel thema
"Vervolgens heb ik hem een jaar lang in zijn missie gevolgd", vertelt Geertjan. "Mijn doel was om een zo’n echt mogelijk verhaal te vertellen, en dat is gelukt. Het is een bijzondere film geworden waar alles in zit en die iedereen zal aanspreken, want het thema is universeel: kun je te oud zijn om een droom na te jagen?"

Reageren