De crisis van Rob Kamphues

Rob Kamphues (49) heeft er één te pakken: een midlifecrisis. Eentje die hij volledig omarmt, maar hem wel aan het denken zet. In zijn nieuwe programma Kamphues over de kop pluist Rob zijn midlifecrisis uit en hoopt hij er als herboren uit te komen.

Door Tamar Salee.

De presentator praat openhartig over de oorzaken van zijn midlifecrisis, therapie en zijn leermomenten. "Niemand zal voor de lol zeggen dat hij een midlifecrisis heeft", legt hij uit. "Ik heb ook heel lang geroepen: welnee! Er wordt vaak zo lacherig over gedaan. Die man moet zo nodig een jong meisje! De meeste mensen nemen het niet serieus."

Aan de sherry
Rob denkt wel te weten waar zo'n crisis vandaan komt. "Volgens mij heeft het te maken met het feit dat je geconfronteerd wordt met je eigen sterfelijkheid. Misschien doordat een van je ouders overlijdt, je een huwelijkscrisis krijgt of je je baan verliest."

Hij gaat verder: "En niet alleen mannen hebben het. Hoeveel vrouwen zitten niet aan de sherry omdat de kinderen de deur uit zijn en ze zich beseffen dat ze hun leven hebben opgeofferd aan andere wezens?"

Perfectionist
Bij Rob was het zijn scheiding die hem dwong weer kritisch naar zichzelf te leren kijken. "Ik ben perfectionistisch en wil op het scherpst van de snede werken. Dat betekent dat vriendschappen in het werk moeilijk zijn, dat mensen snel een hekel aan me hebben. Of in ieder geval niet begrijpen."

Inzicht
"Op een gegeven moment moet je denken: ik neem genoegen met een zeventje of ik leer ermee leven dat niet iedereen me even aardig vindt", vindt hij. "Dat laatste moet ik dan maar doen. Dat inzicht krijg je pas als je wat ouder bent. Alleen daarom hoef ik niet terug in de tijd, alsjeblieft niet. Ik denk dat deze crisis me helpt om dichter bij mezelf te komen dan ik ooit ben geweest."

Dankbaar onderwerp
Je zou het misschien niet zeggen, maar een midlife-crisis is een dankbaar onderwerp voor cabaretiers en komieken. Misschien wel omdat het voor iedereen zo herkenbaar is? Op internet krioelt het van de grappige verhalen en filmpjes.

YouTube
Hieronder hebben we een voorbeeld gepost, maar mocht je meer willen: als je op YouTube ''mid-life crisis' intikt, ben je wel een middag zoet. Misschien een tip voor Rob als hij nog wat nieuwe invalshoeken zoekt voor Kamphues over de kop?

Talkshowhost Craig Ferguson over het fenomeen midlife-crisis:

Reageren