De donkere kant van Timothy Hutton

Een Amerikaanse recensent noemde Leverage een kruising tussen A-team en Ocean's Eleven. En daarmee sloeg hij de spijker op z'n kop.

De serie is een hit in Amerika, waar Leverage al is opgepikt voor een tweede seizoen. Het plot: een team Robin Hood-achtige types neemt onaangename rijke mensen te grazen door van ze te stelen en ze op te lichten.

Onvoorspelbaar
Hoofd van het team is Nate Richards, ooit fraudespecialist bij een verzekeringsmaatschappij, maar nadat zijn zoon sterft, omdat zijn werkgever weigert een experimentele behandeling te vergoeden, knapt er iets bij Nate. Hij besluit verder te gaan aan de andere kant van de wet. Hij heeft niets meer te verliezen, wat hem onvoorspelbaar maakt en daarom gevaarlijk.

TV voor film
Nate wordt gespeeld door Timothy Hutton (48), de ster van de show. Timothy is vooral bekend als filmacteur (Ordinairy People, Beautiful Girls, The Good Sheperd), maar hij wijkt de laatste jaren ook af en toe uit naar tv. De verklaring daarvoor is simpel. "Bij een serie krijg je de kans om een personage uit te diepen en te ontwikkelen. Hier heb je allerlei verhaallijnen en hopelijk meerdere seizoenen de tijd. In een film is dat maar een uur of twee."

Eendimensionaal
Wat maakte de onvoorspelbare Nate zo aantrekkelijk om te spelen? "Hij heeft zoveel demonen en zo'n donkere kant dat ik me afvroeg hoe dat hem gevormd heeft. Hoe gaat hij om met andere mensen? Bovendien drinkt hij teveel, en heeft hij een hekel aan zichzelf. Interessant dus. Het gevaar van zo'n type is dat hij nogal eendimensionaal zou kunnen worden, maar gelukkig heeft Nate gevoel voor humor. En hij heeft een boodschap: wraak is zeer bevredigend."

Reageren