De eerste dode in ‘Dallas’ - achtergrond

Zelfs moord en doodslag was in het originele ‘Dallas’ geen taboe - en dus ook niet in het vervolg op deze dramaserie. Vanavond valt de eerste dode.

Wie denkt aan Dallas, kan eigenlijk niet om schietpartijen heen. Het was immers die ene beruchte moordpoging die de serie in 1980 voorgoed op de kaart zette. In de laatste aflevering van het tweede seizoen werd J.R. Ewing (Larry Hagman) tot tweemaal toe geraakt door een onbekende schutter. De vraag wie de louche oliemagnaat naar het leven stond, hield de hele wereld een klein half jaar in zijn greep.

Onthulling

Het geheim werd op 21 november 1980 onthuld: het bleek J.R.’s schoonzus Kristin te zijn, die ook nog eens in verwachting van hem bleek. Een slordige 83 miljoen Amerikanen zaten voor de buis toen het mysterie werd ontrafeld. Daarmee is de moordaanslag op J.R. de best bekeken reguliere televisie-aflevering aller tijden. 

Marta del Sol

Zo’n vaart zal dat vanavond met deze moordzaak waarschijnlijk niet lopen. Al was het maar omdat J.R. zelf ditmaal geheel buiten schot blijft. Het slachtoffer is namelijk Marta del Sol (Leonor Varela), een vriendin van zijn zoon John Ross (Josh Henderson) ; zij speelt al sinds de start van de serie stiekeme spelletjes met alle mannen in de familie.  

Schoot J.R. Marta neer?

Fans hoeven dit keer niet een hele zomer in spanning af te wachten wie de echte moordenaar is. Net 5 zendt vanavond nog de ontknopingsaflevering uit.

Reageren