De eerste keer van Ivo Niehe

We schrijven 5 juni 1981: Ivo NIehe presenteert zijn allereerste TROS TV Show. Inmiddels zijn we dertig jaar en honderden interviews verder. Nog altijd zorgt het programma voor goede kijkcijfers. Vijf vragen aan Ivo Niehe (64) over vervelende gasten, zijn eigen toekomst en natuurlijk Yolanthe's nieuwe TV Show Op 3.

Herinner je je eerste interview nog?

"In de eerste uitzending hadden we Grace Jones, Randy Crawford en de groep Champaign. Charles en Diana waren die week verloofd en in de studio kwam een Zeeuwse dame die toen al álles van Lady Di verzamelde."

"Het eerste interview in de Op Reis-variant was met Roald Dahl, die te boek stond als een lastige man. Als begroeting zei hij: 'Hallo, daar hebben we de duizendste interviewer met weer duizend dezelfde vragen'. Ik floepte eruit dat ik de antwoorden ook al wist en dat brak het ijs. We mochten zelfs in het hutje komen waar hij schreef en waar nooit eerder was gefilmd. Ik deed het geluid toe ook nog zelf."

Wat is je slechtste ontmoeting ooit?

"Donald Trump is een vreselijke man. Bij onze binnenkomst vroeg hij of het langer dan drie minuten zou duren. Ik zei van wel, maar dat was 'impossible'. Uiteindelijk hebben we twintig minuten kunnen interviewen."

"In Buckingham Palace interviewde ik ooit prins Philip. Toen ik naar de wc moest, keken twee veiligheidsmensen letterlijk mee, Maar het gesprek ging goed. Prins Bernhard, goede vriend van Philip, had me een paar vragen ingefluisterd. Na afloop vroeg ik een foto voor mijn eigen archief, maar dat mocht niet. Hij zei: 'Ik dacht dat dit een tv-interview was, geen fotosessie'."

Eind mei begint Yolanthe met een 'jongerenvariant' van de TV Show. Snijd je je daarmee niet in de vingers?

"We zijn een productiehuis en maken heel veel programma's, ook voor andere zenders. Yolanthe is zeer getalenteerd, een coming star. Zij heeft natuurlijk zelf een groot netwerk en spreekt vloeiend Spaans, Italiaans en Engels. Ze kan nu eindelijk eens een andere kant van zichzelf laten zien."

En jij begeleidt haar?

"Dat doet onze beste redacteur. Waar ik wél bovenop zit, is de montage. Vijftig procent van het programma hangt af van de gast, 25% van hoe je het brengt en in elkaar zet en 25% van de presentatie.

Is het voor jou na dertig jaar genoeg geweest?

"Nee, we gaan door. Ik ben voor het najaar nog bezig met een nieuwe jubileum-theatertour en in diezelfde tijd maak ik in Parijs een grote Franse theatershow met onder anderen Ellen ten Damme. Hoe ouder, hoe gekker."

"Daarna begint het nieuwe seizoen van de TV Show. We zijn bezig met de vraag of een studiodeel moet terugkomen. Lastig, want de tijd dat Tina Turner en Bon Jovi naar je toe kwamen, is wel voorbij."

Reageren