De Elfstedentocht van 1997

Nu is het weer koud, maar de afgelopen jaren hadden we te maken met kwakkelende winters. Dat was in de jaren negentig wel anders! Toen was er ieder jaar wel 'schaatskoorts'.

Eind jaren negentig was er warempel ook nog een echte Elfstedentocht die de geschiedenis in zou gaan als de legendarische tocht van 1997. Om nog eens lekker te zwelgen in deze lang vervlogen tijden van voor de klimaatcrisis, en vanwege het eeuwfeest van De Friesche Elfsteden, heeft de NOS het op zich genomen die toch te reconstrueren.

It giet oan
Mart Smeets praat met direct betrokkenen als oud-voorzitter van De Friesche Elfsteden Henk Kroes die met de gevleugelde woorden 'It giet oan' het land in beroering bracht. Twee dagen na die mededeling, op 4 januari, zond de NOS ruim negentien uur aan schaatsen uit.

Spruitjesboer
Kroes legt uit wie het besluit tot de tocht nam en tegen welke problemen de organisatie op liep. Natuurlijk is ook de grote winnaar zelf van de partij. Henk Angenent, op slag de bekendste spruitjesboer van het land, blikt terug op de barre tocht waarbij driehonderd wedstrijdschaatsers 's morgens om half zes het avontuur van hun leven aangingen.

Finish
Zes uur, 49 minuten en achttien seconden later was Angenent de eerste van hen die finishte op de Bonkevaart in Leeuwarden.

Reageren