De Engelen Van Oranje (Interview)

Krijg nou wat, Nederlandse voetbalvrouwen drinken niet alleen maar witte wijntjes in hippe grand cafés. En ze besteden ook niet al hun tijd aan winkelen. De dames blijken zelfs verdraaid onbaatzuchtig. Voor het programma De Engelen Van Oranje reisden drie vrouwen van potentiële Oranjespelers met presentator Art Rooijakkers af naar Kenia. Daar werkten ze mee aan de bouw van een SOSkinderdorp, bekostigd door de Postcode Loterij. Een aantal andere spelersvrouwen bleef in Nederland om het benodigde geld voor het kinderdorp bijeen te sprokkelen.

Bouchra van Persie (vrouw van Robin), Lonneke Rotmans (vriendin van AZ-aanvoerder Stijn Schaars) en Kim Sanders (vriendin van Vitesse-keeper Piet Velthuizen) vertellen.

Waarom doen jullie mee?
Bouchra: "We wilden heel graag iets doen voor de kinderen van SOS Kinderdorpen. En ik kende de andere meiden die meedoen al. We zijn allemaal even oud en ze zijn allemaal leuk."

Hoe was het in Kenia?
Bouchra: "Heftig. We zijn daar in sloppenwijken geweest en hebben daar veel mensen gesproken. We hebben gezien hoe ze leefden. De conclusie? Ze zijn heel arm, maar wel vrolijk. Ze waarderen wat ze hebben. Maar ik was wel geschokt door wat ik zag: kinderen zonder kleren bijvoorbeeld. Heel emotioneel. Waar het kinderdorp komt te staan, zijn ze ook heel arm. We hebben er alvast een boom geplant, als symbool."

Hoe ziet zo’n dorp eruit?
Bouchra: "Er komen dertien gezinshuizen. Eén SOS-moeder voedt ongeveer tien weeskinderen op, met hulp van een assistent. Zij vormen een echt gezin. Maar er staat in zo'n kinderdorp ook een school en een ziekenhuisje. Daar is geld voor nodig. Kijkers kunnen trouwens ook een kind sponsoren. Dat wil ik zelf ook gaan doen."

Lonneke en Kim hebben in Nederland actie gevoerd. Wat was jullie aanpak?
Lonneke: "Bij Utrecht, Feyenoord en Twente is geld ingezameld, door onder anderen de vrouw van Maarten Stekelenburg. We hebben heel veel gedaan: tassen van voetbalvrouwen geveild, handtekeningen van spelers verkocht en een speelgoedactie gedaan op de school waar ik lerares ben geweest."

Zijn jullie normaal luxepoppetjes die de hele dag niks doen?
Kim: "Natuurlijk leven we wel in luxe, maar wij vijven zijn heel normaal. Ik loop ook gewoon in een joggingpak."
Lonneke: "We hebben wel twee auto's, maar dat hebben zo veel mensen."
Bouchra: "En iedere Nederlander zou zich rijk voelen in Kenia. We hebben daar ook niet luxe gelogeerd. Er zaten kakkerlakken in de wc, de lakens zaten vol met vlekken. Uiteindelijk mochten we in een van de kinderdorpen slapen. Dat was ontzettend leuk."

Jullie doen mooi werk voor SOS Kinderdorpen, maar we kunnen het toch niet laten: wie wordt deze zomer wereldkampioen?
Kim: "Nederland."
Lonneke: "Brazilië. Of zeg ik nu iets stoms?"
Bouchra: "Nederland haalt in elk geval de halve finale."
Lonneke: "Ik wil m’n antwoord veranderen in Argentinië. Stijn vindt Lionel Messi heel goed."

Reageren