De favoriete Memories-verhalen van Anita Witzier

6 juni 2011 09:44 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In drie afleveringen Memories extra gaat Anita Witzier op bezoek bij eerdere gasten om te kijken hoe het na de ontmoeting met hun oude liefde met ze gaat. Speciaal voor Televizier haalt Anita herinneringen op aan 14 jaar Memories.

Caroline
"Caroline Tensen die haar oude Franse vakantieliefde terugzag, was geweldig. Zij had niet in de gaten dat hij in Nederland was om haar op te zoeken. Wij waren bij Caroline thuis voor de opnames. Ze liet foto’s zien en vertelde honderduit over hem. De redactie en ik zaten ons te verkneukelen, omdat hij elk moment op de stoep kon staan. 'Verdorie', zei Caroline toen er werd aangebeld. 'We zitten midden in opnames, wie kan dat nou zijn?' Toen ze hem zag, viel ze bijna om van verbazing. De vriend van Caroline haalde wijn en het werd nog heel gezellig."

Nieuw inzicht
"Het verhaal van Nellie en Daniel op Corsica vorig jaar heeft veel impact gehad. Zij had ooit haar leven in Nederland opgezegd om met hem te trouwen en op Corsica te gaan wonen. Maar na een tijdje maakte hij een einde aan de relatie. Hij wilde vrij zijn. Zij ging terug en ze hebben elkaar nooit meer gesproken. Dat was meer dan dertig jaar geleden. Op de foto's die Nellie had meegenomen, zag ik twee jonge, stralende mensen vol belofte. Hij bleek er enorm veel spijt van te hebben. Hij had een roerig leven achter de rug en nu waren ze allebei in een nieuwe relatie. Die van Nellie ging helemaal niet goed. Nadat ze het met Daniel had uitgepraat, kwam het met haar relatie ook weer goed. Ze kreeg weer lucht en nieuwe inzichten."

Verloofde
"Dit is er eentje uit de begintijd. Een prachtig verhaal. Een jongen van een jaar of acht was smoorverliefd op zijn lerares. Toen zij destijds ineens met een verloofde op de proppen kwam, was-ie heel boos. Jaren later zagen ze elkaar terug in Memories. Zij was een oudere dame geworden, maar de ontmoeting was zo schattig!"

Hondje
"Uit een meer recente uitzending. Dit verhaal speelde zich af in Hoorn. Zij was het verwende nest, hij het hondje dat achter haar aan liep. Ze maakte het uit en kreeg relaties met foute mannen. Maar haar moeder was zo gek op die jongen. Het was begin jaren 60 en hij is zwart. Dat was helemaal niet zo geaccepteerd. Die moeder was nu hoogbejaard en had zich helemaal opgedoft om haar oude schoonzoon weer te zien. Door Memories zijn ze weer samen."

Lily
"Lily is inmiddels overleden. Gelukkig heb ik haar begin dit jaar nog opgezocht in Woerden. Ze praatte nog vijf kwartier in het uur. Lily was een vrouw die op haar tachtigste nog een cursus Engels deed, om te corresponderen met haar oude liefde in Australië. Zij was het boegbeeld van de overlevenden van Auschwitz. Jaren geleden gingen we met haar terug naar het kamp, waar ze haar Poolse liefde had leren kennen. Of liefde..., het was waarschijnlijk vooral een vriendschap die hoop en steun gaf tussen al die gruwelijkheden en onmenselijkheid. Ze had hem na de oorlog nooit meer gezien. Hij is in Australië terechtgekomen, Lily pakte na de oorlog een trein en stapte per ongeluk in Woerden uit. Daar is ze getrouwd en de rest van haar leven blijven hangen. Zij was een vrouw met ballen."

Nog meer Memories
Memories bestaat al 14 jaar en het einde is nog niet in zicht. De redactie krijgt nog steeds brieven van mensen die herenigd willen worden met hun oude liefde. Anita: "Deze zomer maak ik weer een Tour d’Amour, naar Griekenland, Kroatië en Italië. Dat wordt in november uitgezonden. Maar ik ben zelf ook gek op Memories extra. Ik vraag me voortdurend af hoe het nu met mensen gaat. Je wordt in korte tijd zo intiem met ze en dankzij deze uitzendingen zie ik ze weer. Het is zo leuk om die verhalen terug te zien. Misschien moeten we hier wel veel meer afleveringen van maken."

Meer over