De film van Borat

Vanavond voor het eerst op tv: de film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. Een hele mond vol, maar dat was natuurlijk de bedoeling van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, die niets liever doet dan een beetje leven in de brouwerij brengen.

Opschudding veroorzaken is zijn grootste talent. Tijdens de productie van de film werd de politie exact 91 keer op hem afgestuurd. De Kazachstaanse tv-reporter Sagdiyev, die in deze film een niet geheel waarheidsgetrouw beeld geeft van 'zijn' vaderland (tot grote woede van de Kazachstaanse overheid), is slechts één van de provocerende alter ego's van Cohen.

Rechtszaken
De blanke gangster Ali G en de homoseksuele Oostenrijkse mode-expert Brüno zijn twee andere typetjes. Borat leverde verschillende awards op, maar nog veel meer rechtszaken. Een greep:

  • Een inwoner van de Amerikaanse staat South Carolina spant een rechtszaak aan omdat 'Borat' hem lastigviel op het toilet van een restaurant. De beelden van het incident komen niet voor in de film, maar werden wel uitgezonden door Comedy Central en zijn te zien op internet.
  • South Carolina heeft het niet zo op Borat: ook twee studenten uit die staat klagen de filmmakers aan, omdat ze zich misleid voelen. Ze claimen dat ze alleen maar racistische en seksistische opmerkingen maakten, omdat ze werd verteld dat de beelden nooit in de VS te zien zouden zijn.
  • Etiquettelerares Kathie Martin klaagde Cohen aan, omdat ze zich 'vernederd' voelde door de film, waarin Borat een zak uitwerpselen meeneemt naar een etentje na etiquettelessen van haar te hebben gehad.
  • Inwoners van het straatarme Roemeense gehucht Glod, dat in de film wordt opgevoerd als de geboorteplaats van Borat, voelen zich in de maling genomen, belachelijk gemaakt en onderbetaald. Ze huren een advocaat in om de makers aan te klagen voor dertig miljoen dollar.
Saillant detail: geen van deze rechtszaken was succesvol. Sacha Baron Cohen trok iedere keer weer aan het langste eind. Terecht of niet? Reageer!

Reageren