De finale van Het beste idee van Nederland! (Interview)

Wat is dit jaar Het beste idee van Nederland? Vanavond wordt het duidelijk in de grote finale. Bernd Schneider (links foto), uitvinder, juryvoorzitter en initiatiefnemer van het programma, kijkt ernaar uit.

Wat is het grappigste idee dat u dit seizoen heeft gezien?

"Ik heb een paar keer erg moeten lachen, vooral om het idee van
meneer Moerman."

"Die had een soort poepzakje bedacht dat je aan de staart van je hond kan bevestigen om de drollen op te vangen. Dat was het meest bijzondere idee, maar echt uitvoerbaar was het niet. Want wat als zo'n beest aan de dunne is?"

Welk idee heeft het meeste potentieel?

"Bij de zes finalisten zitten heel veel ideeën die zeker op de markt
kunnen komen. De WillySphere bijvoorbeeld, een leuk, gek setje waarmee je ronde vormen kunt maken in het zand."

"Het is bedacht door een professionele zandsculpturenbouwer. We hebben daar nu al octrooi op aangevraagd. Andere kanshebbers zijn een HR-pan, een strijkijzer met een puntje dat makkelijker tussen de boorden kan, kant en klare beschuit met muisjes en een besparende mengkraan."

"En een Zleeplight: een licht dat langzaam uitgaat als het kind in slaap valt en automatisch aangaat als het kind wakker wordt, omdat veel kinderen bang zijn in het donker. Voor het strijkijzer en de kraan hebben we ook octrooi aangevraagd. Het is nu aan het publiek wie de winnaar wordt. Mijn rol zit er eigenlijk op."

Hoe is het afgelopen met de ideeën van vorig jaar?

"Vorig jaar hadden we de wandelstokklem als winnaar. Die is nog niet klaar, maar komt wel op de markt. Er was ook een knuffel waar een speen aan vastzit. Dat idee won niet, maar er liggen al wel zo'n 70.000 baby's met zo'n knuffel in de wieg."

Waaraan moet een goede uitvinding voldoen?

"Het mooiste is als het innovatief is, maatschappelijke relevantie heeft en een probleem oplost."

U bent zelf uitvinder. Wat doet een uitvinder de hele dag?

"Uitvinder vind ik zo'n beladen woord. Ik noem mezelf liever
entrepreneur. Ik heb de VacuVin uitgevonden, een apparaatje waarmee je flessen wijn vacuüm kunt zuigen waardoor ze langer
houdbaar blijven."

Welke uitvinding had u willen bedenken?

"Het vliegtuig."

Reageren