De finale van Joseph

Het moment suprême nadert. Na acht weken repeteren, zingen, acteren, sporten en optreden is zondagavond de enige echte Joseph gekozen. En ook hier mocht Televizier.nl bij aanwezig zijn.

Door Petra Vos

Roy's vader loopt nerveus rond. In de ene hand zijn mobiele telefoon, in de ander een glas champagne. Ber strompelt door de coulissen op zijn krukken en drie mannen zijn druk doende om het microfoontje van Freek aan zijn gezicht te bevestigen.

Gezonde spanning
Er hangt een gezonde spanning in de lucht. De regenboogjas hangt als ultiem pronkstuk aan een kabel aan het plafond in het midden van de zaal. Een jas waar Frits later over zal vertellen dat er 500 uur aan gewerkt is en 13.000 euro kost. Vrienden en familie hebben hun plek ingenomen, het panel wenst iedereen achter de schermen nog een keer succes en presentator Frits Sissing staart geconcentreerd in de camera om de show te openen. De finale van Op zoek naar Joseph is begonnen!

Toptalenten
Roy bijt het spits af met een erg moeilijk nummer: Daarbuiten uit de musical De klokkenluider van de Notre Dame. Hij geeft alles en is zichtbaar blij dat het er op zit. De jury is vol lof over zijn groei. Van verlegen dikkerdje naar veelbelovend musicaltalent. En, volgens Pia, de beste verhalenverteller van allemaal. Maar niet het panel of goeroe Willem Nijholt bepaalt wie de winnaar wordt. Het publiek is de uiteindelijke jury.

Heftig
Dan is het Freeks beurt. Hij zingt Getsemane uit Jesus Christ Superstar. Frits kondigt het lied aan als een heftig nummer en dat blijkt. Aan het einde loopt er een heuse traan over Freeks wang. Hij heeft alles gegeven. Volgens Willem zou Freek, als het om de rol van Jezus zou gaan, nu al de winnaar zijn.

Geraakt
Dan is het Johns beurt. Met Verwarrend bestaan uit Aida laat ook hij voor de laatste keer zien wat hij in huis heeft. Ontzettend veel, zo blijkt, want Pia is voor de derde achtereenvolgende keer door zijn optreden geraakt: "John heeft zijn ziel blootgelegd."

Blonde Joseph
De eerste afvaller wordt na deze drie optredens bekendgemaakt. Terwijl de publieksstemmen worden geteld zien wij een filmpje over de ontmoeting van het trio met de Engelse winnaar Lee Mead. Roy vraagt hem of er wel eens een blonde jongen Joseph heeft gespeeld? Het antwoord is bevestigend. Roy slaakt een zucht van verlichting.

Avontuur
Helaas zal Roy in deze musical niet Joseph spelen, want hij is de eerste finalist die afvalt. Hij neemt het 'verlies' sportief op. Roy is blij en dankbaar en zingt overtuigend het afscheidsnummer. Het publiek geeft hem een minutenlange staande ovatie. Hij voelde zich de 'underdog van het programma' en backstage vertelt hij: "Ik ben zo onwijs dankbaar dat ik dit avontuur heb mogen meemaken. Dat is alleen maar winst."

Lendendoek
John en Freek maken allebei nog wel kans op de felbegeerde rol. In lendendoek zingen zij overtuigend het afscheidsnummer Sluit alle deuren maar. Wie moet Joseph worden? Het lijkt een haast onmogelijke opdracht voor de kijkers.

FREEK!!!
Als dan eindelijk het grote moment is aangebroken, het geduld van het publiek danig op de proef is gesteld en er nog een kleine samenvatting door de panelleden is gegeven over de groei die alle jongens hebben doorgemaakt, geeft Frits eindelijk het verlossende woord: "En de winnaar van Op zoek naar Joseph is…… FREEK!!!"

Regenboogjas
Na de spontane reactie en felicitaties van John en een uitbundig applaus daalt 'onze' Joseph de trap af. Freek krijgt de regenboogjas over zijn schouders gelegd en betovert het publiek opnieuw met het liedje Laat je droom bestaan. Kortom: de Joseph is gevonden; een waardige Joseph, een kundige Joseph, maar vooral een mooie Joseph.

Video
Kijk hieronder naar hoe Freek aan het einde van de finale het lied Laat je droom bestaan zingt. Dit nummer uit de musical Joseph and the technicolor dreamcoat is ook op single uit.


Alles weten over Op zoek naar Joseph? Check onze programmapagina.

Reageren