De finale van X-Factor

Winst bij een talentenjacht lijkt eerder een vloek dan een zegen. De Britse boyband One Direction bewijst dat het ook anders kan. Zij werden ­dankzij ‘X Factor’ supersterren.

Vanavond is eindelijk de finale van X Factor. De drie overgebleven acts halen nog een keer alles uit de kast om het publiek van hun talent te overtuigen. De winnaar krijgt vervolgens een platencontract, een auto en een eerste single die wordt gemaakt met een topproducer. Klinkt top, er is echter een grote ‘maar’.

Zingeving

Want heeft meedoen aan een talentenjacht eigenlijk wel zin? De ­laatste jaren hoorden we nadien bar weinig van de finalisten van X Factor of van enige andere talentenjacht (met Ben Saunders als bescheiden uitzondering). De Britse boyband One Direction heeft alle twijfel van tafel geveegd. Meedoen heeft echt zin!

2,3 miljoen

In 2010 deden de Britse jochies Niall, Zayn, Liam, Harry en Louis apart auditie voor X Factor en werden stuk voor stuk afge­wezen. De jury had wel een suggestie voor de tieners: waarom probeerden ze het niet eens samen? One Direction werd uiteindelijk derde in de competitie, en het leven van de heren zou daarna nooit meer hetzelfde zijn. Onlangs haalden de bandleden het nieuws toen ze op toernooi in Australië een bootje huurden van maar liefst 2,3 miljoen euro. Dagelijkse kost voor de tieners, want One Direction is de populairste band ter wereld. De vijf knullen zijn de droom van elk meisje tussen de 12 en de 17 en worden overal waar ze komen achtervolgd door gillende dames. Dus finalisten van X Factor: houd moed, alles is mogelijk na ­vanavond, zelfs wanneer je onverhoopt niet wint.

Reageren