De hele avond Robbie Williams

2 februari 2013 13:44 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Robbie Williams (38) was bijna afgeschreven, maar dat liet de Britse zanger niet gebeuren. Hij herovert zijn plek in de popgeschiedenis. En vanavond is op Ned. 3 te zien hoe. 

Het leven van een popster moet geweldig zijn. Je hebt fans die van je houden, er is geld in overvloed, zodat je kunt kopen wat je maar wilt. En iedereen om je heen vindt je geweldig. Maar voor Robbie Williams ligt het leven niet zo simpel. De zanger, die als 16-jarige lid werd van Take That, miljoenen platen verkocht als solo-artiest en talloze relaties had met mooie vrouwen, leed jarenlang aan een ernstige vorm van zelfhaat.

Come Undone

Dat was vooral terug te zien in de liedteksten die hij schreef: ‘So self aware, so full of shit’ (zo zelfbewust en vol gebakkenlucht) en ‘because I’m scum, I come undone’ (omdat ik uitschot ben zal mijn leven mislukken). Dat Robbie zo veel over zichzelf schrijft, heeft dus niets met zelfzucht te maken; volgens de zanger kan hij niet anders. „Ik ben op m’n zestiende van school gegaan en weet van veel dingen heel weinig. Daarom schrijf ik over m’n gevoelens en wat ik van mezelf vindt. Ik ben verder net zo narcistisch als ieder ander. Maar mijn narcisme uit zich eerder in het feit dat ik mezelf graag pijn doe.”

Burn-out

In 2004 had Robbie Williams genoeg van alle heisa rond hem en verhuisde hij naar Amerika. Hij wilde rust en die kreeg hij. In Amerika kende niemand hem en wilde niemand hem kennen. Maar het gevolg was ook dat zijn platenverkoop kelderde. Het was de periode waarin hij zich afvroeg of hij wel popster wilde blijven en of mensen hem wel leuk vonden als hij dat niet zou zijn. „Ik had een burn-out. Heel cliché in de rock-’n-roll. Iedereen probeert zijn of haar vlammetje zo lang mogelijk te laten branden in de entertainmentindustrie. Maar de magie is nooit weggeweest, als ik dat zo mag noemen. Ik wilde alleen maar dat iedereen me met rust liet. Ik was ziek, gaf nergens meer om. Ik was bang en kapot. Iedereen om me heen wilde maar dat ik aan de top bleef. Iedereen om me heen gaf me complimenten en geloofde in de hype die om mij werd gecreëerd. Het had makkelijker geweest als ik dat zelf ook had gedaan. Maar ik geloof nooit wat de massa vindt; dat maakt mijn beroep angstaanjagend.” 

Groots scoren

Opvallend genoeg was het de reünie met zijn oude band Take That die hem weer op het juiste spoor bracht. In de optredens van de band kreeg hij 27 minuten voor een solo-optreden. „In die 27 minuten, in mijn eentje in een stadion, kreeg ik mijn zelfvertrouwen terug; ik kon de reset-knop vinden.” En dus schreef Robbie Williams voor het eerst in zijn carrière - ‘gek genoeg denkt niemand dat ik mijn liedjes zelf schrijf, maar dat doe ik dus wel’ - vrolijke nummers voor zijn nieuwe album Take the Crown. „Gary Barlow wees me erop dat ik tot dan toe altijd treurige liedjes had geschreven. Toen realiseerde ik me dat ik niet eeuwig depressief kon blijven. Bovendien ben ik nu meer gesetteld. Ik geloof dat mijn vrouw van me houdt en dat ik vader ben helpt ook. Het leven is nu mooi. Nu nog een album dat enorm veel verkoopt. Ik ben bijna veertig en wil nog één keer groots scoren; het is nu tijd om echt een legende te worden.”

Robbie op tv
Op 13 juli treedt Robbie Williams op in een uitverkochte Amsterdam ArenA. Maar deze zaterdag is het op Ned. 3 al Robbie Williams-avond. Eerst zendt BNN A Night in With Robbie Williams uit, een interview dat de Britse comedian James Corden met Robbie had. Ze praten over de hoogte- en dieptepunten in zijn leven. Daarna volgt het concert Robbie Williams Take the Crown dat de zanger vorig jaar november in het Londense O2-stadion gaf. Hij speelt oude en nieuwe hits en het concert kreeg het maximale aantal van 5 sterren in de Britse pers.

Meer over