De Hollandse droom

Het zal inmiddels bijna niemand zijn ontgaan dat Nederland 400 jaar geleden voet aan wal zette op Manhattan. Regisseur Roel van Dalen (50) en presentator Dirk van Weelden (51) gaan in de vierdelige documentairereeks The New York Connection op zoek naar het Hollandse verleden van New York.

Is er nog wel iets Hollands terug te vinden op Manhattan?

Roel
: "Eigenlijk niets concreets. Behalve dan de clichédingen als straatnamen."
Dirk: "De Nederlandse kolonie bevond zich alleen op het zuidelijke deel van Manhattan, van Battery Park tot Wall Street. Op Wall Street stond de stadsmuur, vandaar ook die naam. Op de plek waar nu Canal Street is, lag vroeger een gracht. Maar daar is niets meer van zichtbaar."

Waar gaat de serie over?

Roel
: "Elke aflevering is onderverdeeld in thema's. Zo beginnen we met een uitzending die gaat over de essentie van de Amerikaanse droom. De tweede over 'wat is nu precies een New Yorker?'. In de derde aflevering hebben we het over geld en handel en de vierde staat in het teken van het ontstaan van een samenleving. In iedere aflevering besteden we aandacht aan de Nederlandse kolonie en dat verbinden we met het hedendaagse New York."

In Nederland zijn we er best trots op dat wij ooit als eersten voet aan wal zetten op Manhattan. Leeft dat net zo onder de New Yorkers?

Dirk
: "Ik heb het idee dat in New York de afgelopen tien à vijftien jaar de aandacht voor de eigen geschiedenis is gegroeid. De manier waarop het de Nederlanders toentertijd is gelukt een samenleving te laten ontstaan uit alle verschillende culturen die er waren, lag ten grondslag aan het idee dat een land dat geregeerd wordt voor en door het volk en waar voor iedereen plaats is."

Reageren