De Jury-Factor

De ene week halen ze het bloed onder elkaars nagels vandaan, de andere week geven ze elkaar een ferme klop op de schouder. Snap jij het nog?

Je zou verwachten dat er in X-Factor vooral een strijd gaande is tussen zingende talenten. Maar niets lijkt minder waar. De juryleden (die daarnaast als coach verschillende leeftijdsgroepen onder hun hoede hebben), proberen meer boven elkaar uit te stijgen dan dat ze zich bezighouden met waar het eigenlijk om draait: artiesten met dé X-Factor!

De eerste twee liveshows was het al flink raak. Gordon vloog Eric van Tijn nog net niet in de haren. Ik vraag me af: geniet het publiek hiervan of willen wij gewoon de essentie van het programma (de kandidaten dus!) zien?

Als het aan mij ligt het laatste, hoewel je natuurlijk ook kunt overdrijven. In de vierde liveshow vielen de juryleden over elkaar heen om elkaar te complimenteren met de vooruitgang van hun kandidaten.

Een X-Factor-finalist heeft zijn of haar liedje gezongen en het is tijd om te horen wat de jury ervan vindt. Komt er ineens zo’n zin uit: "Goed gedaan, maar jouw coach Stacey had beter..." Dan denk ik: pfff, vertel liever iets over de kandidaat. Die moet nog groeien en verder komen in dit vak, jij niet!

Alhoewel, als je erover nadenkt, zijn die juryleden stiekem best vermakelijk. Ze brengen in de zoveelste talentenjacht op zijn minst leven in de brouwerij. Daarom zeg ik: laat die jury lekker doen en let gewoon zelf wat meer op de kandidaten. Want ja, echt waar, daar draait het om in X-Factor!

Reageren