De Kwis, Ramses en De Bergen Achter Sotsji genomineerd voor Zilveren Nipkowschijf 2014

8 mei 2014 10:39 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In De Wereld Draait Door werd gisteren bekend gemaakt dat De Kwis (foto), Ramses en De Bergen Achter Sotsji kans maken op een Zilveren Nipkowschijf.

Het is een Nederlandse televisieprijs die elk jaar wordt uitgereikt door de televisiecritici van dagbladen en tijdschriften aan het beste televisieprogramma. Critici Hans Beerekamp, Jean-Pierre Geelen, Henk van Gelder, Willem Pekelder en Vincent Smits onthulden gisteren de genomineerden.

De Kwis

In De Kwis van presentator Paul de Leeuw is elke week een bekende Nederlander te gast, die vragen moet beantwoorden van het komische De Kwis-panel dat bestaat uit Jeroen Woe, Niels van der Laan, Rob Urgert en Joep van Deudekom. De vragen betreffen de actualiteit, die door de cabaretiers op de hak wordt genomen. Volgens de critici is De Kwis ‘een originele, nieuwe manier om de week af te sluiten’.

De Bergen Achter Sotsji

Een andere genomineerde is De Bergen Achter Sotsji van programmamaker Jelle Brandt Corstius. Rond de Olympische Spelen in Sotjsi bezocht hij de landen in de Kaukasus en de verschillende volkeren die er leven. Hij gaf ons een kijkje in het dagelijks leven in de omgeving van Sotsji. Volgens de jury is de serie ‘integer en mooi’.

Ramses

De derde genomineerde is de dramaserie Ramses over het leven van Ramses Shaffy. De rol van Ramses wordt volgens de televisiecritici prachtig vertolkt door Maarten Heijmans. Zijn vriendin Liesbeth List wordt gespeeld door Noortje Herlaar.

Zomergasten

De VPRO-talkshow Zomergasten heeft een Ere-Nipkowschijf gewonnen voor het gehele oeuvre. Het programma waarin één gast urenlang te gast is, is volgens de vakjury ‘al 25 jaar elke zomer het gesprek van de dag’.

RTL Late Night

De talkshow van Humberto Tan, RTL Late Night, is niet genomineerd, maar ontving wel een eervolle vermelding. Voor een beginnend programma is dat niet verkeerd.

Op 4 juni wordt in de Vorstin in Hilversum de prijs uitgereikt aan één van de genomineerden. Eerdere winnaars waren De Wereld Draait Door (2011), O’Hanlons Helden (2012) en Het Nieuwe Rijksmuseum (2013).

Meer over