De Marconi jurering

De Marconi Awards worden voor de vijftiende keer uitgereikt. Dit jaar dus voor het eerst samen met de publieksprijzen voor radio. Hoe gaat dat nou eigenlijk, in zo'n vakjury?

Het is een hele leuke ervaring. Ik heb al zes juryjaren meegemaakt en elke keer weer valt het me op hoe gepassioneerd radiomakers uit alle hoeken praten over hun vak en vakgenoten. Er is geen competitiegevoel, er zijn geen tegenstellingen tussen publieke en commerciële radiomakers. Iedereen zit er vanuit een sterke drive en luistert graag naar wat anderen doen. Het is dus een avondje heerlijk leuteren en argumenten uitwisselen over dit prachtvak. Makers kunnen (bijna altijd) over de schutting kijken en dus ook stemmen voor een concurrent en de eigen stem laten varen. De discussies kennen jaarlijks terugkerende thema’s als: je kunt toch niet Govert van Brakel vergelijken met Tineke de Nooij? En ook komt de constatering dat radio programmatisch gedurfd programmeren en iets nieuws toevoegen zich slecht verhoudt met goede luistercijfers. Maar toch komen we met deze juryvoorwaarden (zie onderaan) er elke keer weer uit.

Jury
De Marconi jury is een selectie van actieve radiomakers, met een eerlijke mengverhouding tussen publieke en commerciële zenders, minimaal twee vrouwen en zeker twee makers uit de niet popmuziek sector. De jury bestaat in 2010 uit:
Juryvoorzitter Daniël Dekker (Eindredacteur en presentator TROS Radio 2), Jurre Bosman (Eindredacteur NTR 3FM en Radio 6), Rens de Jong (Adjunct-hoofdredacteur BNR NieuwsRadio), Iwan Reuvekamp (Programmaleider Q-Music), Jeroen Nieuwenhuize (dj Radio 538), Roland Snoeijer (Programma directeur 100%NL), Marlous Loffelman (Producer en sidekick Radio Veronica), Maartje Stokkers (presentatrice en nieuw presentatietalent coach AVRO Radio 4), Lara Rense (Presentatrice NOS Radio 1 Journaal), Timur Perlin (dj BNN 3FM).
De criteria waarop deze categorieën zijn bepaald, zijn de volgende;

Aanstormend talent
- Persoon is ‘fris’ en origineel
- Geen bekende naam voor het publiek
- Gedreven
- Maximaal 3 jaar landelijk te horen
- Geen presentatie op A-tijden (maandag t/m vrijdag 6-19 uur), tenzij dit seizoen gedebuteerd

Beste zender
- Zender heeft iets nieuws toegevoegd/geprobeerd iets nieuws toe te voegen
- Programmatisch gedurfd en uniek
- Onderscheidt zich inhoudelijk en muzikaal
- Onderscheidt zich ook door de manier van presenteren
- Zeer goede luistercijfers

Oeuvre Award
- Persoon heeft groot aandeel in vormgeven van het huidige radiolandschap
- Uniek eigen geluid
- Een inspirator/voorbeeld voor vakgenoten
- Minstens 20 jaar actief op radiogebied, voor en/of achter de schermen, waarvan ook de laatste 2 jaar
- Eigentijds of tijdloos ondanks jarenlange staat van dienst

De jury discussieert tot er in al deze categorieën drie namen overblijven, waarna iedereen stemt op een formulier en drie punten aan z’n favoriet en één aan z’n minst favoriete naam geeft. Niemand weet wat de ander stemt en wie er wint, behalve de juryvoorzitter en notaris (mijn rol dit jaar). En alleen de AVRO radiomaker die de audiocompilatie van de genomineerden maakt krijgt ingefluisterd voor wie hij een winnaarsblokje moet maken. Verder is het voor de zenderbazen en aanstormende talenten een hele spannende middag, 22 oktober!

Oevre Award
De winnaar van de Oeuvre Award is de enige die we al vooraf weggeven. Dit jaar ging dat als volgt. Ik zocht telefonisch contact met de producer van de radioshow van Jeroen van Inkel op Q-Music. Deze Anton beloofde Jeroen uit Amsterdam mee te lokken naar Hilversum. De smoes was dat Jeroen hier een interview met een band zou opnemen. Maar hij kwam bij de AVRO terecht. Daar had ik Frits Spits gevraagd of hij in zij Radio 2 uitzending Jeroen wilde ontvangen en hem het nieuws wilde vertellen. Van Inkel is namelijk ooit begonnen bij De Avondspits (Spits op Hilversum 3 nog), waar jonge Jeroen in 1983 even mocht ondersteunen. Dat bracht hem op de gang van de studio’s waar hij functioneel in de weg ging lopen bij zijn helden van Veronica. Met het bekende gevolg; ruim 26 jaar landelijke radio. Waarvoor nu dan deze oeuvre slash Lifetime Achievement Award. Jeroen voelde wat nattigheid toen hij de studio van Frits werd binnengeleid maar wist nog steeds niet wat hem daar bracht. Hij zat live in Tijd voor twee van Spits en hoorde daar de uiteraard lyrische beschrijving van fan van het eerste uur Frits Spits. Mooie radio. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om…

Reageren