De nacht van de Oscars 2013

24 februari 2013 17:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Filmliefhebbers zitten vannacht op het puntje van hun stoel: de Oscars worden weer uitgereikt. Op Film 1 is de uitreiking te zien voor digitale tv-abonnees.

De films Lincoln en Life of Pi hebben de meeste nominaties ­(respectievelijk 12 en 11) binnengehaald en zijn dus de belangrijkste kanshebbers voor een Oscar. Maar het aantal nominaties voor een Academy Award zegt nog niet alles. Zo won de film The King’s Speech, in 2011 genomineerd voor twaalf Oscars, ‘slechts’ vier gouden beeldjes. En Quentin Tarantino’s Inglourious Basterds ontving een jaar eerder acht nominaties, en harkte alleen de Oscar voor beste mannelijke bijrol binnen.

Lincoln

Dan zegt de winst bij bijvoorbeeld de Golden Globes meer. Voor Lincoln (zeven nominaties) sleepte echter alleen hoofdrolspeler Daniël Day-Lewis ­de award voor beste mannelijke hoofdrol in de wacht. Of deze film vannacht als grote winnaar van de Oscars wordt uitgeroepen, zal blijken. De hele show, inclusief het verslag op de rode loper, is gratis op Film1 te zien (alleen voor abonnees van digitale tv, uitgezonderd KPN). Om 23.00 begint de uitzending vanaf de rode loper, de daadwerkelijke uitreiking start om 2.30 uur. 

De nominaties:
Beste film: Beasts of Southern Wild, Silver Linings Playbook, Zero Dark Thirty, Lincoln, Les Mis, Life of Pi, Amour, Django Unchained, Argo
Beste acteur: Daniel Day-Lewis, Denzel Washington, Hugh Jackman, Bradley Cooper and Joaquin Phoenix
Beste actrice: Naomi Watts, Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Emmanuelle Riva, Quvenzhané Wallis
Beste vrouwelijke bijrol: Sally Field, Anne Hathaway, Jacki Weaver, Helen Hunt, Amy Adams
Beste mannelijke bijrol: Alan Arkin, Robert De Niro, Philip Seymour Hoffman, Tommy Lee Jones, Christoph Waltz
Beste regisseur: David O. Russell, Ang Lee, Steven Spielberg, Michael Haneke, Ben Zeitlin 

Meer over