De Nieuwe Wildernis: de serie

600.000 mensen zagen De Nieuwe Wildernis in de bioscoop. Van deze documentaire is ook een driedelige natuurserie gemaakt, met nooit eerder uitgezonden materiaal.

Een eeuw geleden was de Flevopolder nog Zuiderzee. Nu lopen er wilde paarden, Heckrunderen en edelherten in natuurgebied de Oostvaardersplassen. De makers van De ­Nieuwe Wildernis legden twee jaar van hun leven vast. Nooit eerder werd in Nederland zo’n grootschalige natuur­documentaire gemaakt.

Heckrunderen

Volgens de critici is het resultaat spectaculair. In Nederland kunnen we dus net zulke mooie documentaires maken als de veelgeprezen exemplaren van de BBC zoals Earth en Frozen Planet. De driedelige serie laat feilloos zowel de schoonheid als de meedogenloosheid van de Nederlandse natuur zien.

Overleven

­‘s Zomers zijn de Oostvaardersplassen een klein paradijs, maar ‘s winters is het een ­grimmig landschap waarin de dieren moeten vechten om te overleven. Lief en leed van Heckrunderen, vossen en konikpaarden (de grootste in het wild levende kudde paarden in Europa) komen de komende drie weken aan bod.

Na de winterslaap

In de eerste aflevering komt  de natuur na een barre, koude winter langzaam weer tot leven. De paarden verliezen hun vacht en strijden in de kudde om een betere plek in de hiërarchie. Ook wordt er een veulentje geboren.

Ganzenkuikens

Verder wil een ijsvogelmannetje een vrouwtje verleiden en vechten zeearenden en futen om hun territorium te verdedigen. De ganzenkuikens zijn inmiddels uit het ei gekropen en ver­laten het moeras om te grazen op het grasland. Een gevaarlijk avontuur in De Nieuwe Wildernis, want er liggen roofdieren op de loer. Raven, kieken­dieven en vossen hebben het op de vogels voorzien.

Reageren