De NOS spendeert ruim 2 miljoen euro aan inhuldiging

Het in beeld brengen van de inhuldiging van Willem-Alexander en de abdicatie van Koningin Beatrix kost de NOS handen vol geld.

“De omroep zet 500 medewerkers in om in totaal 18 uur live televisie en 27 uur radio te maken. De klus kost ruim 2 miljoen euro”, zei directeur Jan de Jong donderdag tijdens een perspresentatie op de Dam in Amsterdam. “Dit is misschien wel de grootste audiovisuele operatie uit de Nederlandse geschiedenis.”

En dat is nog niet alles

“Bij dat bedrag zijn de kosten voor het personeel nog niet meegenomen. Wel vallen hier onder meer het interview met het aanstaande koningspaar, het afscheidsfeest voor koningin Beatrix en de provinciebezoeken onder. Het geld gaat af van het eigen vermogen van de publieke omroep”, vertelde De Jong. De kosten dekken met de verkoop aan buitenlandse media kan de omroep wel vergeten. ”Die opbrengsten zijn 1 tot 1,5 ton.”

De NOS zet groots in

De NOSĀ  zet maar liefst 160 camera's, 13 satellietwagens, een helikopter en een vliegtuig in voor de troonswisseling. Ook op internet zijn de festiviteiten op de voet te volgen.

Reageren