De Oranjes gaan op reis in de polder

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima trekken de komende tijd het land in. Zij zullen alle Nederlandse provincies aandoen om nader kennis te maken met het volk.

Eerst zijn vandaag Groningen en Drenthe aan de beurt. „Uitgangspunt is dat zo veel mogelijk mensen de gelegenheid krijgen om de koning en koningin te zien en te ontmoeten”, heeft de RVD laten doorschemeren.  Bij elk van de zes bezoeken staat een informele bijeenkomst op het ­programma in de buurt van de provinciegrens, met honderd genodigden ‘die een bijzondere betekenis hebben voor hun provincie’.

Gehaakte tulpen

Naast de hoofdsteden van de provincies bezoeken de Oranjes bijzondere plaatsen in de twaalf gewesten. Dwingeloo is een van de kleinere gemeentes waar het koninklijk paar deze middag aanwipt. De route die Willem-Alexander en zijn koningin-gemalin afleggen, is versierd met gehaakte en gebreide rood-wit-blauwe tulpen. Een staaltje huisvlijt van de Oranjegezinde inwoners van dit ­pittoreske Drentse brinkdorp.

Sfeerreportages

Aanstaande donderdag, precies een maand na de beëdiging, vervolgen de nieuwe majesteit en zijn vrouw hun rondreis met een visite aan Gelderland en Utrecht. Vervolgens reist de Oranje-karavaan naar Limburg en Noord-Brabant (woensdag 12 juni), Friesland en Noord-Holland (vrijdag 14 juni), Flevoland en Overijssel (woensdag 19 juni) en ten slotte Zeeland en Zuid-Holland (vrijdag 21 juni). De NOS zendt ’s avonds van alle zes rijtoeren sfeerreportages uit.

Reageren