De perfecte stem van Sinatra

Frank Sinatra stierf in 1998, na een carrière van meer dan 50 jaar. 

Frank Sinatra was in de jaren 50 zo populair dat, wanneer het sneeuwde, meisjes vochten om zijn voetafdrukken, die ze mee naar huis namen en bewaarden in de koelkast. Een journalist zag het destijds met eigen ogen gebeuren. Sinatra was het eerste grote Amerikaanse meisjesidool, maar er valt veel meer over 'the voice' te vertellen. Bijvoorbeeld over de tomeloze ambitie die van een jongen uit een arme voorstad van New York een van de rijkste mannen op aarde maakte.

Sinatra Air
Op het hoogtepunt van zijn roem in de jaren 70 bezat Sinatra zijn eigen film-, platen- en vliegtuigmaatschappij, een flink portfolio aan vastgoed door het hele land en 75 man personeel. 

Zwemmen en hardlopen
Er valt ook veel te zeggen over Sinatra’s banden met de maffia, de Kennedy’s en zijn liefdesleven. Frank trouwde vier keer en was al in de vijftig toen hij het ja-woord gaf aan de 20-jarige actrice Mia Farrow. Maar het meest van alles valt er te zeggen over zijn stem. Een stem die Bruce Springsteen ooit omschreef als "een geluid dat vol zat met 'slechte manieren, schoonheid, opwinding, vrijheid, seks en droefenis over het leven.' Die stem was ooit de beroemdste van de hele wereld. De stem waarmee hij verhalen vertelde in zijn liedjes en die hij perfectioneerde door hard te lopen en veel onder water te zwemmen.

Professor Sinatra
Sinatra had ontdekt dat hij veel gemakkelijker zong met meer longinhoud. Hij experimenteerde met zijn microfoon en ontdekte wat er met zijn stem gebeurde, wanneer hij dicht op de microfoon zong en iets verder weg. En hoe het klonk, wanneer hij luid of zacht zong. Een logopedist hielp hem om elk woord zo duidelijk mogelijk over te brengen. Generaties Japanse zakenmannen leerden later op school Engels door te luisteren naar de duidelijk gearticuleerde liedjes van Frank Sinatra. Die stem was geen toeval.

The Voice op z’n best
Omroep Max zendt een compilatie van optredens uit die Sinatra gaf tussen 1950 en 1980, voor veel kenners zijn topjaren. Op de setlist staan klassieke Sinatra hits als New York, New York, Fly me to the moon, My kind of town, The lady is a tramp, I’ve got you under my skin en het onvermijdelijke My way. De special wordt aan elkaar gepraat door Franks dochter Tina Sinatra.

Reageren