De première van Up in the Air bij NET 5

Een film over ontslagen werknemers klinkt niet leuk, maar is het wel. Vooral dankzij George Clooney

Houd u vast. George Clooney is een echt mens. Superster George, de Clark Gable van onze tijd, is ook weleens ontslagen. Die wetenswaardigheid deelde hij met de pers naar aanleiding van zijn hoofdrol in de Up in the Air, vanavond voor het eerst op televisie bij Net 5.

toekomst
Daarin reist hoofdpersonage Ryan Bingham 52 weken per jaar met het vliegtuig door Amerika om mensen te ontslaan voor bedrijven die het lef niet hebben dat zelf te doen. Hij roept de ongelukkigen bij zich en verzekert hen ervan dat er een prachtige toekomst voor hen is weggelegd, maar dan wel ergens anders.

verzekeringen
Die tekst heeft George Clooney ook vaak gehoord. Wie George Clooney in hemelsnaam zou willen ontslaan? Nou, bijvoorbeeld het bedrijf waarvoor hij van-deur-tot-deur verzekeringen verkocht, of de winkel met mannenkostuums en ook die met vrouwenschoenen. „Ja, ik ben vaak ontslagen”, beaamt George. Eronder lijden deed hij niet. „Ik had geen gezin om te onderhouden, dus het deerde me niet. Maar ik moet eerlijk toegeven dat het wel een tijd geleden is dat ik voor het laatst werd ontslagen.”

10 miljoen
De ontslagen werknemers in Up in the Air zijn ondanks het mooie verhaal van Ryan vaak danig van slag. Veel van hen hoefden zich niet in te leven: het zijn mensen die echt hun baan zijn kwijt­geraakt door de financiële crisis. Toch betekent dat niet dat het hier om een treurige film gaat: Up in the Air is een luchtig drama. Zo vindt Ryan zijn baan geweldig. Hij is gek op vliegen en aast op de 10 miljoen airmiles, die maar zes mensen voor hem hebben gehaald. Onderweg ontmoet hij zijn geluk in Alex (Vera Farmiga) die gevoelens in hem losmaakt  die hij allang dacht kwijt te zijn.

alleen
Ryan Bingham heeft een klein, leeg appartement waar hij zelden is en het liefst ziet hij zijn familie zo weinig mogelijk. Daar houdt de vergelijking met George helemaal op. „Ik heb best een geweldig leven. Ik heb vrienden, mensen die heel dicht bij me staan en een fantastische familie. Wat dat betreft lijk ik in het niets op Ryan. Hij is écht alleen en dat ben ik niet vaak.” Up in the Air is een grappige film, met een (ondanks zijn functie in de film) zeer ­sympathieke George Clooney
en een zeer verrassend, on-­Amerikaans einde.

Reageren