De start van The Borgias

7 juli 2012 15:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De Amerikaanse hitserie ‘The Borgias’ is nu eindelijk ook in Nederland te zien. Alle hoofdzonden komen uitgebreid aan bod in het Vaticaan.

In Amerika ging The Borgias op 3 april 2011 in première en al na aflevering vier werd een tweede seizoen aangekondigd. De combinatie van historische feiten en soapachtige verhaallijnen bomvol overspel, machtswellust en andere intriges is een instant-succes.

Machtsgreep

Daarbij is de gerenommeerde Britse acteur Jeremy Irons (63) een fantastische pater familias Rodrigo Borgia. Irons is vol lof over zijn personage en de serie. „Ik vind het een interessant verhaal. De Borgia’s hebben een vertrouwde naam, maar toch zullen de meeste mensen nauwelijks iets van hen afweten. Ze zijn een geslacht van Spaanse immigranten die zich in de 15de eeuw opwerken naar een machtspositie. Ze doen een succesvolle greep naar de macht tijdens een fascinerende periode in de Europese geschiedenis.” 

Van kardinaal tot paus

De serie begint vanavond met de dood van paus Innocentius VIII. Kardinaal Rodrigo Borgia ziet zijn kans en kan voldoende leden van het college van kardinalen omkopen om gekozen te worden tot de nieuwe paus. Rodrigo is echter verre van vroom. Zo heeft de geestelijk leider twaalf kinderen en houdt hij er diverse maîtresses op na. Dat gegeven maakt hem volgens Irons extra interessant om te spelen. „Zijn karakter is uitermate complex met flink wat aspecten die niet met elkaar te rijmen vallen. Hij was een man van God en was dol op zijn kinderen, maar hij was ook een man van excessen, die in alles de extremen opzocht.” 

Samenzwering

De benoeming van Rodrigo valt door zijn levenswandel niet goed bij sommige kardinalen, die zich niet lieten omkopen. Zij smeden direct plannen om de kersverse paus af te zetten. Maar een Borgia ben je niet zomaar kwijt. Gelukkig, want deze smeuïge serie mag nog wel even doorgaan.

Meer over