De strijd om Joseph

De drie finalisten van Op zoek naar Joseph zijn bekend: Freek, John en Roy zijn nog één liveshow van de hoofdrol verwijderd! Televizier.nl mocht een kijkje nemen bij de repetities voor de halve finale en vroeg de hoopvolle Josephs het hemd van het lijf.

De publiekstribunes zijn leeg, maar de energie spat als vanouds van het podium af in studio 24: er wordt druk gerepeteerd! De danseressen nemen voor de zoveelste keer de choreografie door, terwijl de jongens tijdens de soundcheck hun gouden keeltjes testen. ''Doe dat deel nog eens...'', roept panellid en coach Pia Douwes naar Roy.

Gemoedelijk
Er heerst een gemoedelijk sfeertje in de studio. De Josephs in spé praten tussen het zingen door een beetje bij, kennissen die te gast zijn bij de repetitie worden begroet en de 'kinderen van' kijken vol bewondering toe. Presentator Frits Sissing is er namelijk ook en heeft zijn kinderen meegenomen. Voor een halve finaleweek loopt iedereen er opvallend ontspannen bij.

Spanning
''Welkom in mijn kleedkamer'', zegt de 22-jarige Roy vrolijk bij het betreden van zijn kamer. Is er dan echt geen sprake van samengeknepen billen? Voor het musicaltalent voelt het aan als gezonde spanning: ''Natuurlijk, hoe verder je komt, des te spannender het wordt. Maar als ik aan die geweldige rol denk, dan krijg ik spontaan nieuwe energie.'' Freek ziet af en toe dat de stress toch wel aanwezig is. ''Je merkt aan de groep dat het soms moeilijk concentreren is. Je moet constant blijven presteren!'', aldus de bijna 22-jarige Les Misérables-acteur.

Respect
Ondanks dat de strijd steeds heviger wordt, blijft de sfeer onderling goed. John, de Tarzan-understudy, legt uit: ''Waar mensen zich niet van bewust zijn, is dat er een voortraject was van drie maanden. We kennen elkaar nu al zo lang - soms ook van vorige producties.''

Ellebogenwerk
Van ellebogenwerk is dan ook absoluut geen sprake. Freek: ''We hebben respect voor elkaar! We zijn nu al weken non-stop samen en dat schept een band.'' Maar dat neemt niet weg dat alle drie de talenten hun zinnen op de hoofdrol hebben gezet. De vurige passie waarmee zij over Joseph praten, geeft dan ook wel aan hoe belangrijk de show voor hen is.

Dromen
Freek wil het héél graag, ook om praktische redenen: ''Veel van dit soort mannenrollen voor onze leeftijd zijn er niet, dus dit is een geweldige kans.'' Voor John zou het een lang gekoesterde droom zijn die uitkomt. De rocker 'turned' musicalster voegt toe: ''Na drie jaar in het musicalvak zou dit een enorme boost zijn voor mijn carrière.''

Feestje
Roy ziet Joseph als een kans om met verschillende muziekstijlen aan de slag te gaan. Wat hem echter vooral aantrekt is het verhaal, waarin drama en vreugde elkaar afwisselen. ''Het is elke avond weer een feestje en ik zou dat dolgraag met het publiek willen delen'', aldus de Amsterdammer met een aanstekelijke sprankeling in zijn ogen.

Beste Joseph
Wie vinden de finalisten, naast zichzelf, de beste Joseph? ''Een combinatie van allebei: de stem van Freek en uitstraling van John. Dan heb je wel de ultieme Joseph'', vindt Roy. John ziet ook wel wat in die combinatie: hij hoopt met Freek als laatste over te blijven in de eindfase. Volgens Freek zijn ze allemaal even geschikt. ''Ik ben heel blij dat ik niet hoef te kiezen!''

Ongrijpbaar
Het is aan het publiek om de hoofdrol in Joseph and the amazing technicolor dreamcoat te kiezen. De drie finalisten wagen zich niet aan voorspellingen. John is nergens meer zeker van na het onverwachte vertrek van Remko in de derde liveshow: ''Dat had ik echt niet zien aankomen.'' Roy kan er ook geen touw aan vastknopen: ''Je weet niet hoe Nederland gaat stemmen. Eén valse noot kan je ondergang betekenen. Het is heel ongrijpbaar.''

Jurypanel
Natuurlijk is het ook elke week afwachten wat het jurypanel van de optredens vindt, maar bang zijn de Josephs niet. Een lachende Freek: ''Soms zeggen ze schokkende dingen, maar ze doen gewoon hun werk.'' Dat panellid Paul de Leeuw soms controversiële uitspraken doet, stoort de kandidaten niet. ''Iedereen viel in het begin over Paul heen omdat hij zo'n uitgesproken mening had. Het hoort simpelweg bij het vak. Je moet altijd luisteren naar commentaar en het gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen'', aldus John.

Musicalsterren
Het beslissende oordeel valt aanstaande zondag! Wie Joseph wordt weten we nog niet, maar één ding staat nu al vast: Freek, John en Roy zijn dé toekomst van de Nederlandse musical. De reacties van het publiek liegen er in ieder geval niet om. John: ''Laatst werd ik op de snelweg gefotografeerd terwijl ik 120 km/u reed. Je zag de man echt naar zijn camera zoeken. Bizar leuk!''

Bekijk hieronder de exclusieve foto's van de repetitie! Alles weten over Op zoek naar Joseph? Check dan onze programmapagina.

Televizier.nl is natuurlijk ook aanwezig bij de finale aanstaande zondag - dinsdag daarna volgt het verslag.

Reageren