De Titanic op tv

Op 14 april is het precies honderd jaar geleden dat de Titanic een ijsberg raakte. National Geographic staat dit weekend in het teken van ‘het schip dat niet kon zinken’. Wat gebeurde er?

In maart 1909 start scheepswerf Harland and Wolff in het Ierse Belfast met de bouw van een nieuw schip. Het moet het paradepaardje worden van rederij White Star Line. De ontwerpers zijn er zo zeker van dat hun schip onverwoestbaar is, dat ze ruimte maken voor slechts zestien reddingssloepen. Zo hebben meer passagiers een mooi uitzicht. Na een korte test vaart de Titanic op 4 april 1912 de haven van Southampton binnen, klaar voor haar eerste reis.

De ijsberg
Met ruim 2200 passagiers en bemanningsleden aan boord begint het schip zes dagen later aan de grote oversteek naar New York. Daar komt de Titanic nooit aan. Op 14 april om 23.40 uur ziet uitkijkpost Frederick Fleet een ijsberg opdoemen voor het schip. Het is al te laat: de Titanic klapt met de rechterkant vol op de ijsberg. Rond middernacht hoort kapitein Edward Smith dat de Titanic verloren is en binnen enkele uren zal zijn gezonken… 

Geen ruimte
Vlak daarna gaat de eerste reddingssloep het water in. Hij is voor de helft gevuld. Vrouwen, kinderen en passagiers uit de eerste klas krijgen voorrang. Voor zo’n 1500 mensen is geen sloep meer, zij blijven achter op het zinkende schip. Rond 2:15 uur breekt de Titanic doormidden. Het voorste deel zinkt direct naar de bodem van de zee, op 3800 meter diepte. De achtersteven verdwijnt een paar minuten later ook in het ijskoude water. Ruim 700 mensen overleven het drama.  

Nieuwe theorieën
National Geographic zendt in het weekend een aantal documentaires uit, die ingaan op de ramp met de Titanic. Zaterdagavond trapt de zender af met De geboorteplaats van de Titanic over Belfast, waar het schip werd gebouwd. Zondagavond onthult Seconds from disaster: Titanic een aantal theorieën over de oorzaak van het drama. Brian Penoyer is onderzoeker bij de Amerikaanse kustwacht. Van de bijna 400 scheepsrampen die hij heeft onderzocht, is het drama van de Titanic een van de indrukwekkendste.

„De omvang van de ramp is zo afschuwelijk. Hij heeft zo veel levens gekost”, vertelt hij in Seconds from disaster. Penoyer wil precies weten wat er misging die fatale nacht. Was het een technische fout of een menselijke blunder? Toen het schip met 21,5 knopen op Amerika afkoerste, was de zee kalm en stond ergeen zuchtje wind. Door de warme winter dreven er veel ijsschotsen in de oceaan. De marconist van de Titanic kreeg hierover een waarschuwing van het schip de SS Californian. Het bericht kwam alleen niet goed door en de marconist meldde het niet aan de stuurhut. In het kraaiennest speurden Frederick Fleet en Reginald Lee naar obstakels. De snijdende kou liet hun ogen tranen en ze hadden moeite om de horizon te vinden. Door de vrieskou zagen ze alleen maar licht en donker. Dat maakte het lastig om een blauwe ijsberg tegen een zwarte lucht te herkennen. Bovendien hadden de twee geen verrekijker...

Springvloed
Onlangs dook een nieuwe 
theorie op over het vergaan van de Titanic: Amerikaanse onderzoekers houden de maan verantwoordelijk voor het zinken van het schip ‘dat niet kon zinken’. In januari 1912 stonden de zon én de maan erg dicht bij de aarde. Dat zorgde volgens de wetenschappers voor een enorme springvloed, waardoor er meer ijsbergen in de oceaan dreven. „Met grote snelheid stuwde het springtij de ijsbergen in de richting van een gebied waar normaal gesproken nauwelijks ijsbergen voorkwamen. De ramp was daardoor onvermijdelijk”, zegt een van de onderzoekers. Ligt het echt aan de maan? Kijk voor meer theorieën en andere wetenswaardigheden over een van de grootste scheepsrampen uit de geschiedenis naar het Titanic Weekend op National Geographic.

Titanic op tv
Zaterdag 7 april  l 21.00 De geboorteplaats van de Titanic
Eddy Zoëy zoekt in het Ierse Belfast naar de roots van de Titanic.

Zaterdag 7 april  l 21.30 Titanic: case closed
Onopgeloste vraagstukken rondom het gezonken schip.

Zondag 8 april  l 21.00 The final word with James Cameron
‘Titanic’-regisseur James Cameron duikt in de materie.  

Zondag 8 april  l 23.00 Seconds from disaster: Titanic
De laatste uren van het superschip.

Reageren