De Tour trekt massasprint in Parijse schemering

Zoals gebruikelijk eindigt de Tour de France in Parijs. Vond de finish voorgaande jaren in de middag plaats, dit jaar rijden de wielrenners pas 's avonds de Franse hoofdstad binnen.

Ter ere van de honderdste editie van de Tour de France rijden de renners in het donker de Champs-Elysées op. Dat levert ongetwijfeld een prachtig lichtspektakel op bij de Arc de ­Triomphe.

De laatste etappe

Ook de laatste Touretappe zelf belooft weer spectaculair te worden. Een massasprint is haast onvermijdelijk. Het tempo ligt ­tijdens de laatste ­ronden op en rond de Champs-Elysées altijd zo hoog, dat ontsnappen onmogelijk is.

Aleksander Vinokoerov

In 2005 lukte het Aleksander Vinokoerov wél om uit de klauwen van het peloton te blijven. Het had die ­zondag in Parijs geregend en door het natte wegdek waren de renners voorzichtiger dan normaal. De Kazach ­maakte hier handig gebruik van om stiekem naar de overwinning te sluipen.

Mark Cavendish

Wie ­dendert er dit keer als eerste – en zonder kleerscheuren – over de finishlijn? Ter overweging: de laatste vier ritten naar Parijs werden allemaal gewonnen door Mark Caven­dish, die dit jaar ook de vijfde etappe op zijn naam schreef.

Reageren