De tuin in met Lodewijk Hoekstra

30 maart 2013 11:30 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het is Pasen; de zon laat zich vaker zien en bloemen en planten bloeien weer. Hoog tijd om de tuin in te gaan! Lodewijk Hoekstra vertelt wat we kunnen doen.

In de winterperiode heeft presentator en tuinman Lodewijk Hoekstra het wat rustiger. Dan heeft hij de tijd om leuke dingen te bedenken voor zijn programma Green-kids en ontwerpen te maken voor Eigen Huis & Tuin. Ook kan hij werken aan zijn eigen ecolabel, want ­Lodewijk is, zoals hij het zelf zegt, de man van de duurzaamheid. Toch is de tuinman blij dat de winter eindelijk voorbij is en het drukke voorjaar is begonnen. Lodewijk vertelt over zijn lentekriebels, de tuintrends van dit voorjaar én natuurlijk duurzaamheid.

Hoe zit het eigenlijk met jouw lentekriebels?

"Ik heb zeker lentekriebels. Als je goed naar de natuur kijkt zie je de kleinste dingetjes. Je ziet de natuur tot bloei komen. Er zijn prachtige sleedoorns, de knoppen komen aan de bomen, narcisjes en krokusjes komen boven. Je voelt aan alles dat de natuur bloeiende is en dat geeft een lekker gevoel. ”

Is de winter een vervelende periode voor jou als tuinman?

"In de winter kunnen tuinmannen niet zo veel doen in een tuin, vooral niet als het heel koud is. Voor opnames van ­Eigen Huis en Tuin doen we dat soms wel. Dan halen we een stukje bevroren grond weg, vullen dit op met nieuwe aarde en gaan vervolgens heel enthousiast tuinieren, terwijl er buiten een pak sneeuw ligt. In deze koude periode kan ik ook inspiratie opdoen voor het volgende jaar. En voor anderen is het een mooi moment om een ­inspiratiebord of ontwerp voor de eigen tuin te maken.”

Hoe komt het eigenlijk dat jij zo gek bent op tuinieren?

"Ik ben ermee opgegroeid. Mijn ouders hadden een mooie tuin en ik hielp hen altijd met het onderhoud. Toen ben ik als bijbaantje gaan hovenieren en dat vond ik heel erg leuk. Daarom heb ik de opleiding MBO Groenvoorziening gedaan. Maar op een gegeven moment vroeg ik mezelf af of ik niet meer wilde in het leven. Toen ben ik heel iets anders gaan studeren: bedrijfskunde. Via een omweg ben ik toch weer in de tuinsector beland. Ik was weer terug bij groen en besefte toen dat tuinieren echt mijn ding is. Het liefst wil ik er op een goede manier iets mee ­bereiken, op een duurzame en milieuvriendelijke wijze. Ik maak groen met een missie.”

Probeer je die groene ­gedachte over te brengen via je programma’s?

"Ja, dat probeer ik via Eigen Huis & Tuin en Green-kids te doen. Zoals we nu bezig zijn, slopen we de wereld. Oerwouden worden omgehakt, de aarde warmt op en de zee wordt één plastic soep. We kunnen daarin als consument een groot verschil maken zonder dat we ons hele leven hoeven te veranderen. We moeten af en toe net wat andere keuzes maken. Ik heb daarom met tuinontwerper Nico Wissing, die ook veel ­bezig is met duurzaamheid, een eigen ecolabel bedacht om de branche een beetje te veranderen en mensen bewust te maken van wat ze kopen en ze een goede keuze te geven. In de bouwmarkt vind je op materialen met een goed verhaal het NL Greenlabel. NL staat voor Nico en Lodewijk, maar ook voor lokaal. Waarom halen we bomen uit Brazilië terwijl we dichterbij ook bossen hebben?”

Is die duurzaamheid terug te zien in de tuintrends?

"Ja, iets wat helemaal hot is, is het zelf kweken van groenten en kruiden. Mensen vinden het lekker om weer met hun eigen groenten bezig te zijn, in plaats van rotzooi met chemische bestrijdingsmiddelen uit de supermarkt te kopen. Verder stappen we een beetje af van de strakke tuin; dus geen vierkante en donkere tegels meer. Die sobere stijl maakt plaats voor meer beleving in de tuin. Kleur is daarbij belangrijk. Dat zie je niet alleen terug in de bloemen, maar ook in de accessoires en kleurige bestratingen. Het mag weer gezellig worden in de tuin.”

Het is bijna Pasen. Ben je dan zelf veel in je tuin te vinden?

"Mijn tuin is gelukkig al aangelegd, zodat er alleen een beetje onderhoud nodig is. Ik kan me dus meer focussen op mijn gezin. Maar ik ben wel buiten te vinden met mijn kinderen. In het voor- en najaar ben ik altijd heel druk, dat is niet leuk voor de kids natuurlijk. Maar met Pasen gaan we wel even wat leuks doen. We gaan ongetwijfeld een stukje fietsen of misschien naar Zeeland, waar de ouders van mijn vrouw Kristel wonen. Daar komen we altijd helemaal tot rust.”

Meer over