Debatvirtuozen

1) De opmars van de Engelse taal op universiteiten moet worden gestopt. 2) Doe-het-zelf adoptie moet worden gestimuleerd. 3) Scholen moeten meer doen om jongeren seksueel weerbaar te maken.

Dat zijn de drie stellingen waar middelbare scholieren van het vmbo, havo, vwo en de laagste klassen van het mbo zich over buigen in de finale van het debatprogramma. De leerlingen van Het Dalton uit Voorburg en Stad en Esch uit Meppel nemen het in die finale tegen elkaar op in drie ronden.

Debatcultuur
Zij zijn de besten van de 2.000 middelbare scholieren die dit jaar meededen. En daarmee lijkt het erop dat Nederland eindelijk de debatcultuur begint op te bouwen die - in vooral Engelssprekend landen - al decennialang bestaat.

Gedomineerd
Ook een goed teken: op het 'WK Debatteren voor studenten' won Nederland in 2006 en 2008 in de categorie 'Landen van wie Engels niet de moedertaal' is. De competitie in het Engels wordt gedomineerd door studenten van bekende universiteiten als Yale, Harvard, Cambridge en Oxford.

High class debating
Deze laatste universiteit is op dit moment trofeehouder. En volgens de site van Oxford is hier alleen ruimte voor 'high class debating'. Of het nu gaat over politiek, ethiek, buitenaardse wezens of Oasis vs. The Beatles.

Beoordeling
In de finale met Meno Bentveld (links) worden de studenten beoordeeld door (v.l.n.r.) Prem Radhaksihun, professioneel jurylid Stacey Rookhuizen en debattrainer Joost Hoebink.

Reageren