Derde deel Koos H. trok 2 miljoen kijkers (update)

Peter R. de Vries heeft undercover beelden van kindermoordenaar Koos H, en wil deze uitzenden. De rechter moest eraan te pas komen om De Vries met dreiging van een boeten van vijf ton daarvan te weerhouden. Uiteindelijk zond De Vries alleen citaten uit, maar scoorde daarmee alsnog bijna 2 miljoen kijkers. En dat was dan het einde van het drieluik over kindermoordenaar Koos H.

  • Update 1, 11-04-2010: SBS en de producent van Peter R. de Vries besloten de beelden toch uit te zenden.
  • Update 2, 12-04-2010: De uitzending van Peter R. de Vries over Koos H. trok 1,8 mln kijkers.
  • Update 3, 12-04-2010: De advocaten van Koos H. gaan alles op alles zetten om uitzending van de derde aflevering over hun client te voorkomen.
  • Update 4, 13-04-2010: Tweede uitzending over Koos H. legt SBS geen windeieren.
  • Update 5, 14-04-2010: Koos H. eist miljoenen voor derde uitzending.
  • Update 6, 16-04-2010: Rechter: "Derde uitzending is 500.000 euro boete".
  • Update 7, 20-04-2010: Derde deel goed bekeken, De Vries overweegt stoppen.
Updates van dit dossier staan steeds onderaan dit bericht.

---

Origineel bericht 09-04-2010
Rechter verbiedt uitzending Peter R. de Vries over Koos H.


De eerste uitzending mocht wel doorgaan omdat die geen beelden van Koos bevatte en er geen citaten werden gebruikt. De twee uitzendingen die het drieluik over Koos compleet moesten maken, zijn - in hun huidige vorm - verboden.

Een jeugdvriend filmde Koos in het geheim en sprak met hem in de tbs-kliniek. Peter mag de informatie van de vriend wel gebruiken in zijn uitzendingen.

De eerste uitzending leidde tot ophef in politiek Den Haag, omdat Koos in zijn cel porno bleek te kijken.

---

Update 1, 11-04-2010
SBS zendt complete verhaal toch uit


In een persbericht laat SBS weten zondagavond toch het verhaal van Koos H. te gaan vertellen.

SBS: "De rechter oordeelde vrijdag dat De Vries de in de TBS-kliniek gemaakte verborgen camerabeelden niet mag gebruiken. Met die uitspraak was rekening gehouden en resultaat is een uitzending waarin alle onthullingen van en nieuwe feiten over Koos H. toch verwerkt zijn."

Peter R. de Vries: “De informatie die we hebben verkregen is niet alleen erg schokkend, maar geeft ook antwoorden op vragen van nabestaanden die decennia lang in onwetendheid hebben verkeerd. Zondag brengen we het complete verhaal over Koos H. en zelf beschouw ik deze uitzending als een van de belangrijkste in mijn carrière als misdaadjournalist.” (MD)

---

Update 2 | 12-04-2010
Peter R. de Vries trekt 1,8 miljoen kijkers


De tweede uitzending van Peter R. de Vries over Koos H. heeft zondagavond 11 april maar liefst 1,8 miljoen kijkers getrokken. Daarmee was de tweede uitzending van het programma beter bekeken dan de eerste, die 1,4 miljoen kijkers trok.

Peter R. en SBS besloten eind vorige week om toch beelden van Koos H. uit te zenden, ook al was door de rechter op straffe van een dwangsom van 15.000 euro nadrukkelijk verboden dat de met en geheime camera genomen beelden gebruikt mochten worden. SBS en de producent van het programma draaien samen op voor de dwangsom. (JL)

---

Update 3 | 12-04-2010
Koos H. probeert derde uitzending te voorkomen


De advocaten van seriemoordenaar Koos H. hebben aangegeven alles op alles te gaan zetten om uitzending van de derde en laatste aflevering over Peter R. de Vries' serie over uitspraken van hun client te voorkomen.

Dat zei één van de advocaten maandag in een reactie op de aflevering over Koos H. die SBS zondagavond uitzond. (JL)

---

Update 4 | 13-04-2010
Geen windeieren voor SBS


Ondanks het verbod, besloot SBS afgelopen zondag toch de tweede aflevering van de reportage uit te zenden, met daarin 'illegale' opnames vanuit de TBS-kliniek. Die beslissing kost het tv-station 15.000 euro boete, maar leverde volgens mediabureau Mindshare ruim een ton op aan extra reclame inkomsten.

"Ongetwijfeld was de keuze van Peter R. de Vries om de beelden van de kindermoordenaar, ondanks een verbod van de rechter, toch uit te zenden, er eentje om morele redenen," stelt Mindshare op hun website.

Daarnaast heeft de uitzending financieel gezien SBS geen windeieren gelegd. "Ten eerste was de kijkdichtheid van de reclameblokken hoger. Ten tweede werd er een extra reclameblok in deze langere uitzending geplaatst. Uitgaande van de marktprijzen is de inschatting van Mindshare dat er ruim 100.000 euro meer aan reclame inkomsten binnen kwam. Trek daar de boete van 15.000 euro vanaf, en je houdt een zeer gezonde winst over," aldus het mediabureau.

Peter R de vries Koos H Eén van Koos' H. uitspraken | © SBS

Heerlijk, zo'n directeur
Peter R. de Vries uitte maandag zijn waardering voor het besluit van SBS om tegen de uitspraak van de rechter in te gaan: "Ik wil mijn waardering uitspreken over de SBS 6-directie, die zonder aarzelen heeft besloten om - ongeacht de consequenties - de reportage van gisteren toch uit te zenden. Ik heb in mijn carrière wel eens minder standvastige directeuren meegemaakt als het spannend werd", liet de misdaadjournalist weten op zijn website.

“Directeur Eric van Stade had weinig woorden nodig om overtuigd te worden, hij hoefde eigenlijk niet eens overtuigd te worden. 'Peter, we gaan er voor', zei hij, toen we vrijdagmiddag de consequenties van het verbods-vonnis bespraken bij hem op kantoor. Heerlijk zo’n directeur. Klasse!", schrijft Peter.

Niet trots
Peter is niet bijzonder trots op het feit dat hij zondagavond tegen de wil van de rechter in zijn reportage heeft uitgezonden, vertelde hij maandag in RTL Boulevard. Hij vond het maatschappelijk belang echter zwaarder wegen dan de privacy van een tot levenslang veroordeelde lust- en kindermoordenaar.

Peter: "Het is niet iets waar ik triomfantelijk over, of trots op, ben. Maar ik vond het nodig. Normaal luister ik wel naar de rechter, maar ik was het niet met de uitgangsstellingen eens. Ik mocht geen beelden van Koos H. laten zien, maar alle media lieten foto’s van hem zien."

En dat is drie
Het is definitief: de advocaten van seriemoordenaar Koos H. stappen opnieuw naar de rechter om te voorkomen dat de derde aflevering van het drieluik over Koos H. wordt uitgezonden. (JL)

Peter R de vries Koos H 2 Oude politiefoto's van Koos H.

Update 5 | 14-04-10
Koos H. miljonair?


Koos H. eist in een nieuw kort geding een bedrag dat kan oplopen tot wel 15 miljoen euro als ook het laatste deel van het drieluik over hem op televisie wordt uitgezonden. Dat schrijft De Telegraaf.

Koos' advocaten vragen de rechter per vertoond beeld- en geluidsfragment een dwangsom op te leggen van 1 miljoen euro aan zowel SBS 6, als Endemol, als Peter R. de Vries.

Voor het uitzenden van de undercover-reportage, zoals de afgelopen twee uitzendingen, zou volgens de advocaten een maximum boetebedrag moeten gelden van telkens 5 miljoen euro voor de zender, producent en programmamaker.

"Als de dwangsom wordt toegekend, dan gaat die naar de eiser toe", licht één van de advocaten toe. In dat geval kan Koos zich multimiljonair noemen.

Onwaarschijnlijk
Peter kan zich niet voorstellen dat de rechtbank een dwangsom van miljoenen euro's zal opleggen: "De vorige keer vroegen de advocaten een miljoen euro en dat bedrag heeft de rechtbank gematigd tot 15.000 euro."

"Ik zou het vreemd vinden als de dwangsom nu plotseling op, bijvoorbeeld, 500.000 euro wordt gesteld." Hij kan zich evenmin voorstellen dat hij gedwongen zal worden het opgenomen materiaal af te staan.

'Bepaalde faciliteiten'
In de uitzending van zondag 18 april klapt Koos H. uit de school over zijn wel zeer persoonlijke contacten met de toenmalig vicepresident van de Haagse rechtbank, die hem bepaalde faciliteiten verleende.

De zaak dient vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam. Of de derde uitzending doorgaat, hangt natuurlijk af van de uitspraak én de reactie van Endemol en SBS 6. De tweede uitzending werd immers tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank alsnog uitgezonden (zie eerdere update). (JL)

Peter R de vries Koos H

Update 6, 16-04-2010:
De Vries mag beelden Koos H. (weer) niet uitzenden


Misdaadverslaggever Peter R. de Vries mag het derde deel van de verborgen camera-beelden van meervoudig moordenaar Koos H. niet op televisie uitzenden; op straffe van een boete van 500.000 euro.

Verbijsterend
Dat oordeelde rechter Sjoukje Rullmann vrijdagmiddag in een kort geding dat H. tegen De Vries had aangespannen. H. wilde met het kort geding het uitzenden van de derde aflevering van een drieluik over Koos H., voorkomen, en dat is dus gelukt.

Volgens De Vries zijn de onthullingen die H. in die uitzending zou doen dermate verbijsterend dat je hem het verhaal moet zien vertellen om het te kunnen geloven. Maar de rechter vindt het niet nodig dat H. ook echt zelf in beeld komt. Peter R. mag de door hem vergaarde informatie gebruiken, bijvoorbeeld door H. letterlijk te citeren.

Moordenaar in bescherming
De rechter constateerde dat de advocaten van H. zich niet over de onthullingen hebben willen uitlaten en dat H. deze vooralsnog niet ontkent. Zolang dat het geval is, is het niet noodzakelijk dat H. ''zelf in beeld komt met de onthullingen''.

Peter R. de Vries liet vrijdag merken dat hij niet blij is met de uitspraak. Hij vindt dat de rechter de seriemoordenaar in bescherming neemt. Het is dan ook nog niet geheel uitgesloten dat De Vries de beelden zal gebruiken: "Ik weet nog niet wat ik doe." (MD)

---

Update 20-04-2010:
Ruim 1,8 miljoen kijkers voor derde deel


Meer dan 1,8 miljoen mensen keken zondagavond naar het derde en laatste deel van Peter R. de Vries' drieluik over kindermoordenaar Koos H. Ondanks een eerder persbericht van SBS, waarin de zender aankondigde dat er beelden van Koos H. te zien zouden zijn, bleek dat echter niet het geval.

Best bekeken
In plaats daarvan liet De Vries alleen uitgeschreven citaten van Koos H. zien: iets dat door de rechter wél was toegestaan. Daarmee omzeilde hij de boete van 500.000 euro die hem was opgelegd, ook al leverde het voor de kijker minder spannende beelden op.

Het derde deel van de uitzendingen over Koos H. was desondanks toch, na het Journaal van 20.00 uur en Studio Sport, het best bekeken programma van de dag.

Nadenken
Daags na het uitzenden van het derde deel, toonde De Vries zich geen goede verliezer. Hij gaf in een interview aan gefrustreerd te zijn en te denken aan het stoppen met reportagewerk. Boos en teleurgesteld verklaarde hij: "Ik ga de komende tijd eens goed nadenken of ik onder dit gesternte nog wel door wil. Ik wil zelf graag geloofwaardig blijven. En dat betekent dat ik het moeilijk vind om volgende week weer achter een draaideurcrimineel aan te gaan".

Kijkcijfers
Een deel van de kritiek die De Vries te verduren kreeg en die hem naar eigen zeggen zijn werk deed heroverwegen, was de houding van collega's. Zo verweten veel journalisten hem dat hij de uitzendingen over Koos H. alleen wilde doorzetten voor de kijkcijfers.

Reageren