Derrick-acteur Horst Tappert was lid van Waffen-SS

De inmiddels overleden acteur Horst Tappert, vooral bekend van politieserie Derrick, was in de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen-SS

De krant Frankfurther Allgemeine maakte het schokkende nieuws vrijdag bekend. Socioloog Jörg Becker ontdekte Tapperts schimmige verleden tijdens zijn onderzoek naar heel iemand anders. Becker zag de naam van Tappert op de personeelslijst van de Waffen-SS als grenadier. De Waffen-SS was een gewapende eliteafdeling van het Duitse leger en stond onder leiding van Heinrich Himmler.

Horst Tappert onderdeel van Waffen-SS

Tappert overleed in december 2008 op 85-jarige leeftijd en beweerde altijd dat hij slechts een hospik was bij de Wehrmacht. Maar nu blijkt de vork toch anders in de steel te zitten. De acteur zat 1943 zelfs in de gevreesde Waffen-SS-divisie Doodskop bij de herovering van Charkov in Oekraîne. De Doodskopdivisie hield zich bezig met missies achter het front.

Krijgsgevangene

Tappert heeft nooit veel losgelaten over zijn oorlogsverleden. Tijdens gesprekken en in zijn biografie meldde hij alleen zijn werk bij de Wehrmacht. En aan het einde van de oorlog zou hij zijn opgepakt als krijgsgevangene.

Krimiserie Derrick

De Duitse krimiserie Derrick was een groot internationaal succes en werd in 104 landen uitgezonden. Horst Tappert speelde 24 jaar lang de onverstoorbare 'oberinspektor' Stephan Derrick. Meest gebruikte zin: 'Harry hol schon mal den Wagen ...' Op 75-jarige leeftijd was Tappert klaar met de serie die na 281 afleveringen 1998 stopte.

Reageren